политика 10 фев. 2017 2017-02-10 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDA3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--aa961dea6a27bff48ac77012c593af8c9118a565/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26787.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Депутатите от ГЕРБ се отчетоха за свършеното

Големите инфраструктурни обекти в област Бургас ще са сред приоритетите, залегнали в предизборната програма на ПП ГЕРБ. Един от тях е пътят Бургас – Слънчев бряг. В момента приключват процедурите по отчуждаване на земи за обхода на Ахелой, текат такива и за обхода на Поморие. Вече има осигурени средства за реализиране на проекта.

Това стана ясно от отчета, който народните представители на ГЕРБ направиха след двугодишното си управление в рамките на 43-ото Народно събрание. 

„Има жалби на процедурите за избор на изпълнител, но те ще имат. Надявам се през април – май да започне същинското строителство на пътя Бургас – Слънчев бряг, който е много важен за развитието на туризма в региона.”, заяви областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев. 

Като друга заслуга на управляващите през последните две години той подчерта и развитието на сектор „Туризъм”.

 „За първи път имаме такъв голям ръст в туризма през изминалата 2016 г. Един от факторите за това е създаването на ресорно министерство. Туризмът започва да играе все по-голяма роля в нашата икономика като дял от Вътрешния брутен продукт.”, уточни Бойчев.

Той изрази надежда, че който и да дойде на власт след изборите, ще продължи да работи усилено за развитието на туризма.

От своя страна народният представител Диана Йорданова подчерта, в миналото Народно събрание са били постигнати с изключително високи обороти в икономиката.

„България е на второ място в ЕС по ръст на икономиката, безработицата е под средната, а освен това имаме и една от най-ниските задлъжнялости.”, обясни Йорданова.

По отношение на екологията, през новия програмен период в област Бургас се реализират два от общо петте проекта в страната за изграждане на пречиствателни станции. Една от тях ще се намира в Приморско, а другата ще е в Айтос. Общата стойност на инвестициите е в размер на около 42 млн.лв.

Сред успехите, които ГЕРБ отчита, е и работата на Бургаското пристанище. До момента са налети над 16 млн. лв. в пристанищната инфраструктура.
 
 „Пристанище – Бургас успя да запази работата си и имаме увеличение на приходите с 60 хил. лв., в сравнение с предходната година. В същото време има направени допълнителни капиталови разходи в размер на 1,5 млн. лв., с които е подобрена ефективността на порта.”, уточни народният представител Иван Вълков. 

Една от „битките”, които депутатите от ГЕРБ са водили през последните две години управление, е била за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса. 

„Това е наистина много сложен процес. Ако монополът на Kасата падне, ще се промени обликът на българското здравеопазване. Ще се види промяна в отношението на лекарите. Пациентите ще станат господари на здравната система.”, обясни народният представител Семир Абумелих. 

Отчет за своята работа в 43-ото НС направи и депутатът Румен Желев, който е член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, както и на Комисията по земеделието и храните. По думите му благодарение на промяната в Закона за горите е постигнато изсветляване на сектора.

„Смея да твърдя, че в момента дейността в горите е една от най-прозрачните в страната.”, коментира Желев. 

По думите му два пъти е паднал броят на незаконните складове за дървесина. 
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...