ориентири 09 фев. 2017 2017-02-09 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcWxYIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f6fae30f17a56d5260fe3008e00aa77abcbcaac3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26776.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургаските училища и местният бизнес си подават ръка

Въпреки увеличеният процент на безработните в Бургас през зимните месеци, бизнесът в черноморската община изпитва глад за специализирани кадри. Най-много свободни работни места в Бургас има за стругари, заварчици, шлайфисти, електротехници, шлосери, оператори на машини.

Това стана ясно по време на среща, организирана на Община Бургас, в която взеха участие зам.-кметът Красимир Стойчев, директорът на дирекция "Икономика и стопански дейности"Ивелина Стратева , председателят на Бургаската търговско-промишлена палата Цанко Иванов, представители на местни фирми, както и на Пристанище – Бургас. В дискусията се включиха още директорите на три бургаски училища - Коста Папазов(Електротехникума), Роза Желева (Механотехникума), Фотинка Въргова (Професионално техническо училище).

Подобни срещи са регулярни в черноморския град. Те имат за цел да подпомогнат връзките между бизнеса и професионалните учебни заведения. Задачата е да се подготвят по-успешно и повече кадри, които да се реализират на място и да работят за икономическото развитие на града.

Според ръководствата на бургаските предприятия не е нормално броят на местата в университетите всяка година да е почти равен с броя на завършващите средно образование. 

„Така, вместо да се хване на работа, след абитуриентския бал, буквално всеки може да влезе някъде и да учи за висше образование. Проблемът идва след това. Страната ни е пълна с дипломирани висшисти, които откриват, че не могат да си намерят работа по завършената специалност и тепърва започват да се преквалифицират, учейки занаят.В Бургас е почти невъзможно да откриеш незает стругар, а тези на възраст под 45 години са редки като бяла лястовица!,”, коментират от бизнеса.

Предстои Община Бургас да изготви списък и график, по който представители на местни предприятия да участват в родителски срещи при седмокласниците. Идеята е повече деца да изберат професионалните училища след 7 клас, след което да имат стабилна база за професионална реализация. 

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...