ориентири 03 фев. 2017 2017-02-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbEk3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f0694084f1c4dd28dfb8785bd7139fffdf06f989/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26714.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Табели край бургаските езера ще информират за птичия грип

Информационни табели, които да посочват мерките за безопасност и предпазване от птичи грип, ще бъдат поставени край езерата и защитените зони в района на Бургас. 

Това решиха днес специалистите от РЗИ, РИОСВ, БДЗП - Природозащитен център "Пода" и директорът на ОДБХ д-р Георги Митев по време на среща със зам.-кмета на Община Бургас Лорис Мануелян.

Указанията се отнасят за хората, които искат да помогнат на бедстващи или умиращи диви птици. Мерките се вземат заради повишената смъртност на птиците, предизвикана от силното застудяване и птичия грип.

На срещата бяха обсъдени конкретните рискове за хората. Експертите смятат, че проявяването на състрадание и желание от страна на гражданите да окажат помощ на бедстващи птици е похвална, но в настоящите условия, те не трябва по никакъв начин да ги докосват, улавят или вдигат, тъй като това води до риск от заразяване с опасна болест или риск птицата да ги нарани. Сегашното законодателство разпорежда в случаите на мъртви птици гражданите да информират Дирекцията по безопасност на храните, а на живи птици от защитени видове - РИОСВ.

Експертите посочват, че изкуственото подхранване на птиците трябва да бъде само след консултация със специалисти за вида и качеството на храната, мястото, времето, начина на подхранване и безопасността на хората. Според специалистите подхранването не може да гарантира изцяло оцеляването на птиците и трябва да се прави след предварителна подготовка още в първите дни след замръзване на водоемите. Рискът може да се избегне, ако подхранването на птиците се организира от кметствата по места и със съдействието на местните ловно-рибарски дружинки.

Не на последно място, експертите съветват, при проявени грипоподобни симптоми в рамките на няколко дни, хората да потърсят помощ от личния лекар. }

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...