политика 20 дек. 2016 2016-12-20 2016-12-20

Burgas Reporter Ltd.

Атанас Зафиров: БСП отива на предсрочните избори, за да ги спечели

В деня, в който стана ясно, че страната върви към предсрочни избори, депутатът от Коалиция "Лява България" Атанас Зафиров демонстрира самочувствие като заяви, че той и колегите му вече се готвят за победа. Представяме ви коментара на бургаския народен представител от левицата.

Какви са причините за ранното изтичане на срока на годност на този парламент?

Трудно е да се изведе само една причина. Основната се крие в това, че кабинетът не можа да се справи с големите проблеми и с големите цели, които обяви, че си поставя. Бих посочил на първо място кризата, предизвикана от проблема с бежанците и неадекватното поведение на управляващите по тази тревожна тема. Провалът в здравеопазването също е причина. Неслучайно вървят прокурорски разследвания срещу министър Москов и той ще бъде може би един от първите осъдени министри. Провалът в социалната система. БСП нееднократно алармираше за замразени социални плащания. Провалът на пенсионната политика. Станахме свидетели на една убийствена пенсионна реформа. Пълен провал в областта на външната политика. В последните месеци станахме свидетели на много гафове. Спомнете си неадекватното поведение по отношение на кандидатурата на България за генерален секретар на ООН и другите гафове във Външно министерство, в това число и разкритията от последната седмица. Провалът в системата на отбраната и сигурността и като цяло един пълен провал във всички важни сфери на управлението.

Бих отбелязал и факта, че парлментарните сили на практика в този кабинет нямаха никаква легитимност. Единствено БСП като опозиция съхрани своите позиции. Бяхме от началото до края последователна опозиция. Първи заговорихме за предсрочни избори, защитихме тази теза и това се случи. 

Къде е партията на Бареков? В какви странни конфигурации се прегрупираха неговите депутати. Какво се случи с патриотите. От крайна непоносимост между техните формации се стигна до траен съюз. Това ли искаха техните избиратели?

Какво се случи с „реформаторите”? В какво се превърна техният блок? Беше връх на нахалството намерението им с 13 депутати да излъчат кабинет и министър-председател и да управляват. Убийствено несъвместима с очакванията на хората политика и в крайна сметка трябва да кажем, че причина са и президентските избори. На тях хората показаха ,че имат нови очаквания и желание за съвсем нов тип управление.

Готова ли е партията ви в Бургаска област за предсрочни избори?

БСП е готова не само в Бургаска област, а в цялата страна. БСП следва една ясно изписана като график процедура. На 2 януари започват събрания на основните партийни организации и ще продължат до 20 януари. Ще се направи отчет на народните представители, на общинските съветници за периода. Ще бъдат номинирани кандидати и ще се спази уставната процедура. В края на месеца ще преминат областните конференции и след това през февруари ще се проведе конгресът, на който ще бъде приета предизборната платформа. Ще бъдат начертани промените в устава, приоритетите и това наистина ще бъде конгрес на промяната. Аз дори бих го определил като конгрес на победата, защото БСП даде ясна заявка, че отива на избори, за да ги спечели. 

Бургаската организация по нищо не се отличава от останалите в страната.

А по какъв закон и по каква система ще се проведат изборите?

Според мен няма технологично време за промени. Най-вероятно изборите ще протекат по съществуващия ред. Следващото Народно събрание ще се занимава с промените в изборния закон. Така и трябва да бъде, защото това са сериозни промени и те не могат да бъдат приемани под натиск, писани на коляно или в името на някакви неясни конюнктурни интереси. Те трябва да бъдат внимателно осмислени, разгледани и обсъдени, за да не се окажат някакъв неуспешен експеримент.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...