икономика 31 ян. 2017 2017-01-31 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaEE3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2475b6cbc3bac0c79cc1ded5bd56b565e4a99ad4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26674.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Започна строителството на първата "зелена" сграда в Бургас

Модерна „зелена” жилищна сграда ще се издига на метри от Морската градина в Бургас.

Строителството вече е стартирало, като се очаква до две години проектът да бъде финализиран. Това съобщиха по време на пресконференцията инвеститорите от „СК” ООД.

Новият блок ще се намира в близост до входа на Флората, в к-с „Лазур”. Той ще има иновативна визия, наподобяваща морски вълни. Сградата ще е на няколко нива, като най-ниското ще бъде 10 метра, а най-високото – 64 м, или 17 жилищни етажа. 

„Спазени са всички изисквания и сградата не надвишава по височина останалите блокове в района. Едно от нивата ще има само един етаж допълнително. Тя се вписва естествено в околната среда и е съобразена с концепцията на градоустройството в Бургас.”, коментира арх. Димитър Шаренков.

Предвидено е постройката да има 126 апартамента, 9 офиса, 153 подземни паркоместа на три подземни нива. Разгърнатата площ на сградата ще е 23 970 м2, като са спазени всички законови изисквания за отстояния от останалите жилищни блокове.

“Твърдо решени сме да докажем, че в България е напълно възможно да се реализира строителен проект на световно ниво, който освен всичко да допринесе и за обществения интерес. Да покажем, че гражданите, общината и инвеститорите могат да имат една кауза и да гледат в една посока, така както е по света.”, заявиха от “СК” ООД.

Наред със строителните дейности е предвидено и изграждането на две нови улици, които да облекчат трафика в района. Само инвестицията за инфраструктура надхвърля 1 млн. лева.

project Lazur.jpg 213.15 KB
В района на новия блок ще бъдат изградени над 200 паркоместа, детска площадка и красиви зелени площи, достъпни за всички жители на съседните блокове. 

„Строителният проект е съобразен с всички нормативни изисквания, като още при архитектурното планиране двете тела на сградата са разположени, така че да не пречат на гледката на съседите.”, подчертават инвеститорите.

Те обещават, че ще се спазват всички ограничения за спиране на работата в часовете за почивка, а през лятото строителните работи ще бъдат временно преустановени. 

Като част от засиления контрол и отворения диалог с гражданите е отворен и специален е-mail: infolazur@mail.bg, на който хората могат да задават въпроси или да подават сигнали. 

Със свободен достъп за всички бургазлии ще бъдат и станциите за зареждане на електромобили в бъдещия надземния паркинг. В същото време ще бъде осигурена и инфраструктура за индивидуално захранване на електромобили на 150паркоместав подземния гараж. 

“Наясно сме, че използването на електромобили все още е ограничено, но това е тенденцията в световен мащаб. Нашето желание е да създадем наистина иновативна сграда, в духа на световните архитектурни тенденции и устойчивото развитие. А зелените решения са неделима част от това.”, обясниха още инвеститорите от “СК” ООД. 

Това не е единственото екологично решение, заложено при проектирането на сградата в “Лазур”. Разработен е проект за енергийна ефективност, като мерките предвидени в него включват използването на енергоефективни стройтелни материали - тухли с повишени топлоизолационни качества, ефективна цялостна топлоизолационна система, енергоефективни профили и стъклопакети. По този начин необходимата за отопление и климатизация енергия може да бъде в пъти по-ниска в сравнение с по-стари сгради без добра изолация. Освен грижа за околната среда тези мерки гарантират и ниски разходи за живеещите там.

Ландшафтното проектиране на сградата също е в духа на най-модерните архитектурни тенденции за озеленяване по вертикала. То ще бъде разположено по терасите, които наподобяват морски вълни, като е предвидена и интелигентна напоителна система. Ще бъдат създадени и външни зелени площи в периметъра на сградата, които ще допринесат за подобряване на средата и качеството на въздуха в целия жилищен район. Изборът на растителност и проектирането е изцяло съобразено с изискванията на Община Бургас.
20170131_130640_resized.jpg 151.66 KB
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...