ориентири 27 ян. 2017 2017-01-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ2c3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8aa65b9dcd46fd9b795ebe524128bda00fe511d6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26639.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Нови арт подходи ще помагат на бургаските деца да покажат своя потенциал

Чрез нови непопулярни техники новосъздадена Арт и дизайн работилница в Бургас ще помага на децата в градините да развият своя потенциал.

Макар у нас методиката да не е много позната, тя се използва успешно при възпитанието на децата по света.

Експериментално подобен тип подходи бяха въведени в работилница в Средец. Там вече са отчетени изключително добри резултати при деца с агресивно поведение, стеснителност, липса на себеизразяване, слаба комуникация, трудна социализация, както и при деца със специални образователни нужди. 

Тези техники ще се прилагат като вторична дейност по време на заниманията. Те са предимно средства на невербално общуване, като се използва т.нар. „символна реч”, която се явява една от основните в изкуството. 

„Чрез изкуството човек може да изрази най-точно и най-пълно себе си, както и своите дълбинни състояния като влечения, потребности, страхове и емоции.”, коментират от екипа на Арт работилницата.

Специалистите уточняват, че терапевтичните подходи се явяват важно средство за самопознание и самоизява. Те имат т.нар. „инсайт-ориентиран (откривателски) характер”. Освен това предполагат атмосфера на търпимост, доверие и внимание към вътрешния душевен свят на човека. Подходящи са за деца с проблеми в комуникацията, социализацията, себеизразяването, агресия, фината моторика, липсата на мотивация и въображение.

Екипът на работилницата се води от Вили Станкова, която е педагог. Нейна е инициативата подобни арт подходи да бъдат интегрирани в процеса на работа с деца от детските градини в Бургас. Дългогодишният й опит като арт артист и педагог я мотивира да включи иновации в учебния ден, които да бъдат лесни и приятни за децата. 

На този етап Арт и дизайн работилницата е разкрила групи в ДГ „Златна рибка”, ДГ, „Делфин” и ДГ „Надежда”, като вече са отчетени добри резултати от работата с деца. Предстои откриване на групи в още няколко детски заведения в града, а поради големия интерес към работилницата се подготвя разкриване на групи в Младежки културен център – Бургас за деца от 1, 2, 3 и 4 клас. 

 


Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...