ориентири 24 ян. 2017 2017-01-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbnhYIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--44e1c57b442402247ac183d1dab9759bf148c1a9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26600.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Говорителят на Сотир Цацаров изнесе открит урок на бургаски ученици

Бургас е пилотният град, в който стартира кампания по превенция на престъпността срещу децата в интернет.

Инициативата се реализира от Апелативна прокуратура – Бургас, съвместно с Община Бургаси МВР.

Началото на кампанията беше дадено в ПГРЕ „Г. С. Раковски“, където се проведе открит урок за ученици от ІХ клас. Пред младежите бяха представени опасностите от безконтролното общуване в интернет пространството и последиците, до които може да доведе то. Бяха представени реални примери на изнудени деца, включително от педофили. Учениците бяха запознати с възможноститеза реакция в такива случаи.

Лектори на открития урок бяха Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор на Република България, Йовита Григорова - зам. апелативен прокурор при АП-Бургас, Десислава Василева – секретар на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община - Бургас и Ваня Кънева – инспектор в „Икономическа полиция“ при ОД на МВР –Бургас.

Пред децата прокурор Арнаудова съобщи, че техни връстници от цялата страна също ще бъдат обучени като тях. Кампанията стана национална и ще се провежда с подкрепата лично на главния прокурор Сотир Цацаров.

По време на срещата стана ясно, че в България има над 200 разпространители на интернет, докато в Германия те са само 6. Освен това скоростта на интернета в нашата страна е изключително бърза, което ни отличава от другите държави в Европейския съюз. 

Тревожен факт е, че престъпленията в мрежата са на трето място в класацията на Европол по най-често случващите се на територията на Европейския съюз. 

Пред бургаските ученици беше обрисуван профилът на педофила, както и възможностите за сигнализиране на прокуратурата в случай на престъпно поведение в мрежата.

Десислава Василева и Ваня Кънева демонстрираха нагледно как действат зложелателите в интернет пространството, какви са техните подходи за кражба на профили в социалните мрежи и как децата да се предпазят при подобен подход. 

Учениците видяха и специален филм, който показва как действат изнудвачите през социалните мрежи.

В Бургас инициативата ще продължи и през следващите месеци, като освен в ПГРЕ „Г. С. Раковски“ лекции ще бъдат изнасяни и в още пет професионални гимназии.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...