региони 24 ян. 2017 2017-01-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBczQ2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--63740d4658e29f522ea0d1d3a5fa18af302bebd6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26597.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Несебър остава в ЮНЕСКО

През последните години Община Несебър е направила редица стъпки, за да запази автентичното излъчване на града и опазване на ценните културно-исторически забележителности. 

Това уточни кметът Николай Димитров по повод излязлата в някои медии информация, че Несебър може да бъде изключен от списъка на ЮНЕСКО.

Градоначалникът уточнява, че в градовете, които са членове на Комитета за световно културно наследство, какъвто е Несебър, периодично се правят мониторинги, след което се изготвят препоръки за действие. 

„Това не е необичайна практика, а е съвсем регулярна процедура. В последния мониторинг на Несебър, е посочена препоръка за преработка на Плана за опазване и управление на „Старинен град Несебър”. Това ще бъде свършено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), за което е поет ангажимент от Министерството на културата.”, уточнява в отворено писмо Димитров.

Планът за опазване и управление на „Старинен град Несебър” (ПОУ) е изработен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) през 2011, по възлагане от Община Несебър, по реда на Закона за културно наследство (ЗКН), като всички ангажименти към изпълнителя, включително финансовите, са изпълнени, уточняват от Община Несебър.

Сред мерките, които местната власт е направила, за да съхрани облика на града, са консервацията и реставрацията на църквата “Св. Йоан Алитургетос“. Дейностите са подпомогнати и от Американското посолство, което е отпуснало средства за целта.

Проектът за консервация и реставрация е изготвен от ИКОМОС – организация към ЮНЕСКО, която проверява паметниците на културата. Към нов живот беше върната и църквата „Св. Стефан“. 

„Благодарение на проекта „Вяра в Несебър“, който Община Несебър реализира преди няколко години, църквите „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”, както и околните им пространства, придобиха адекватна и съвременна функция с респект към оригиналните пространства в тях и за целогодишно ползване като културно-исторически атракции. Тези храмове оформят част от културно-туристическия маршрут „Духовен път”, пише в отвореното писмо кметът Димитров.

На места вече е подменена и настилката в Стария град, като идеята е да се извърши реконструкция на уличната мрежа, която да е в синхрон с историческата ценност. &

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...