региони 23 ян. 2017 2017-01-23 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBazg1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7479d2cd36d6bdccaddf5bf2060c543ced817d79/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26584.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какви проблеми поискаха да бъдат решени хората от община Айтос

Народният представител от ГЕРБ Иван Вълков проведе последния си приемен ден през този мандат в община Айтос. Минути след приключването на срещите с местните хора го потърсихме, за да разберем какви казуси са поискали да бъдат решени от него айтозлии.

Какви проблеми споделиха с вас и за какво потърсиха помощ гражданите по време на приемния ви ден в Айтос?

Общо взето широк кръг от проблеми. Става въпрос за ралични селища. В Тополица имаше проблем с електрозахранването, но кметът бързо реши случая.  Хората се жалваха и по отношение на залесяването на определени масиви. Гражданите смятат, че залесяването трябва да става в по-големи мащаби и да става с по-голяма бройка дръвчета, за да се възстановява гората по-бързо и по-добре. Днес по време на срещите ни хората изразяваха гражданска позиция.

Споделиха с мен и ставащото с един наскоро ремонтиран път между Айтос и Караново.  Казаха ми, че по време на почистването от снега искат техниката да се използва по-прецизно, защото е била наранена пътната настилка и трябва да се правят нови ремонти. 

Отделно представители на Тополица и Карагеоргиево поискаха да бъде осигурена възможност за спортуване. Младите хора там искат да бъдат изградени спортни съоръжения. Уведомих ги, че за едното населено място проектът е почти готов, а за другото до месец се очаква да е готов проектът за мини спортен комплекс.

Понеже стана дума за гражданска позиция, в приемния ми ден стана ясно, че много хора от селата Караново и Пирне са се включили в подписка срещу изграждането на каменна кариера между двете населени места. Уведомих ги, че кариерата е спряна. 

Това ви беше последният приемен ден за този мандат в Айтос. Каква е равносметката на  направеното за местната общност от вас като депутат?
Иван Вълков
Направеното лесно може да бъде видяно.  Това беше наистина последната ми среща с местните хора за мандата. В събота беше сключен договор за изграждане на водния цикъл в Айтос, това е един от много важните проекти за града. За него работихме много време заедно с експерти от общината. Стигна се до сключване на този договор. Смятам за успех и намирането на финансиране на обновяването на градския парк „Славеева река”. Това място кипи от живот и в него се провеждат много прояви и събития.  Смятам, че е много важно място за Айтос и за региона и вече нещата са стигнали на фаза избор на изпълнител. Много се радвам, че успяхме да намерим средства за този ремонт. Иначе пред хората от Айтос мога да кажа за поредицата въпроси, кито задавах на министъра на отбраната в дните за парламентарен контрол, свързани с бъдещето на казармите от старата танкова бригада. Смятам, че терените трябва да бъдат прехвърлени от държавата на общината за стопанисване и остава да се реши по какъв начин. В крайна сметка тези имоти не се използват, а тяхното предназначение е отпаднало като необходимост за армията и според мен трябва да бъдат предоставени на община Айтос, още повече че имаше такова решение на Министерски съвет, което не беше изпълнено. Силно се надявам, че в следващия мандат това ще стане факт. С този въпрос беше запознат и премиерът Борисов и той самият каза, че ще се търси възможност още сега да бъде решен този казус. Би бил много голям подарък за айтозлии. Има запитвания от страна на Гражданска защита от страна на противопожарната служба за използване на част от гаражите на старото поделение. Това ще от полза на всички в Айтос.

През този мандат по настояване на местните жители решихме проблема с два пътя. Единият беше „Айтос-Караново-Винарско”, който беше частично ремонтиран. За него бях отправил питане към министъра на регионалното развитие и се намериха средства за частичен ремонт, както вече казах. Това обаче не е достатъчно и недоволството на хората е основателно. Вторият път не е на територията на община Айтос, но е важен за транспорта в нея. Става дума за пътя „Камчия –Вресово”. Част е от Айтоския проход и е много важен за целия регион. Също потърсих съдействие от министъра на регионалното развитие и се направи основен ремонт на тази отсечка.  Това са част от темите, по които съм поел личен ангажимент към хората от община Айтос и те получиха някакво развитие или решение. 

За какво не стигна времето?

Ако хората ни подкрепят, за следващия период ще положим усилия за усвояване на средства по проекти във Фонд „Земеделие” или по-точно за подобряване на градската среда...рехабилитация на улични настилки и тротоари и втория етап от изграждането на пътя „Айтос-Карагеоргиево-Тополица” и ремонт на канализацията на Карагеоргиево и Черноград. Също така и изграждането на общ ВиК проект на Карагеоргиево, Мъглен и Чукарка.
Това са нещата, за които ще продължаваме да се борим...разбира се и за казармите в Айтос. Смятам, че всичко това може да бъде постигнато в следващия програмен период.

 автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...