икономика 23 ян. 2017 2017-01-23 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBckk2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--79fc11d9cb67e896e2dee4b7e66d6b1bc9c89723/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26583.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Най-зелената жилищна сграда в България ще бъде изградена в Бургас

Зарядни станации за захранване на електромобили на 150 паркоместа ще има в супер модерна 18-етажна жилищна сграда, която започва да се строи в бургаския ж.к. “Лазур”.Такава опция се предлага за първи път в жилищна сграда у нас, като до момента подобни съоръжения има единствено  в обществени сгради и публични паркинги. 

Захранването ще е безплатно, а енергията ще се осигурява от слънчеви панели, разположени на южтите покривни тераси. Фотоволтаичната система ще обезпечи и електроенергията за общите части на сградата. 

“Наясно сме, че използването на електромобили все още е ограничено, но това е тенденцията в световен мащаб. Нашето желание е да създадем наистина иновативна сграда, в духа на световните архитектурни тенденции и устойчивото развитие. А зелените решения са неделима част от това.”, обясняват инвеститорите от “СК” ООД. “Надяваме се да сложим началото на добра практика в България, защото удобната възможност за зареждане на електромобилите в жилищнте сгради е един от факторите за насърчаване на използването им.”, допълват те.

В списъка с екологични решения в новата сграда влизат проект за енергийна ефективност, като мерките предвидени в него включват използването на енергоефективни стройтелни материали - тухли с повишени топлоизолационни качества, ефективна цялостна топлоизолационна система, енергоефективни профили и стъклопакети. По този начин необходимата за отопление и климатизация енергия може да бъде в пъти по-ниска в сравнение с по-стари сгради без добра изолация. Освен грижа за околната среда тези мерки гарантират и ниски разходи за живеещите там.

При поректирнето на постройката са намерили място най-модерните архитектурни тенденции за озеленяване по вертикала. То ще бъде разположено по терасите, които наподобяват морски вълни, като е предвидена и интелигентна напоителна система. Ще бъдат създадени и външни зелени площи в периметъра на сградата, които ще допринесат за подобряване на средата в целия жилищен район. Изборът на растителност и проектирането е изцяло съобразено с изискванията на Община Бургас.

Инвеститорите планират да вложат 1 млн. лева в изграждането на вътрешноквартални улици, открит паркинг и детска площадка с възможност за свободно ползване от съседите.

В близост до Морската градина, сградата, която според специалисти спокойно може да носи подписа на Заха Хадид, ще бъде умно и красиво интегрирана в общата среда, в изключителна хармония едновременно с града и природата. На 23 970 м2 разгърната площ ще има 126 луксозни апартамента и 9 офиса.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...