политика 22 ян. 2017 2017-01-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcVU2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0314469d90941add77db00f0bd28d429f2d9760f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26575.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Новият първи встъпи в длъжност

На тържествена церемония новоизбраният президент на България Румен Радев встъпи официално в длъжност.

По традиция тържественото събитие се състоя на площада пред храм-паметника „Александър Невски”, с участието на всички представителни части на българската армия. На церемонията присъстваха българският патриарх Неофит, представители на всички религиозни общности у нас, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министри, представители на всички институции в държавата и др.  

В началото на церемонията двамата президенти – досегашният Росен Плевнелиев и новоизбраният ген. Румен Радев – минаха пред военния строй и поздравиха всички части. След което застанаха един до друг, за да произнесат своите речи и да се обърнат към официалните гости и към българския народ. 

„Един труден, но успешен мандат приключи. Държах правилната посока, зададох правилните приоритети. Дадох и изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава.”, каза досегашният държавен глава Росен Плевнелиев. 

По думите му днес България стои добре на фона на международната нестабилност в света.

„Уважаеми, г-н Радев, тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и Вашият. Властта обаче не е цел, а средство да служиш на народа си. Пожелавам Ви да служите гордо на народа си, да бъдете мъдър и успешен президент. Да превърнете президентската институция не във властови център, а в цетър на баланса. Да отворите вратите на Президенството за различнте мнения и идеи, защото диалогът и дебатите са „кислородът” на демокрацията. Пожелавам Ви от все сърце да не допуснете голяма стратегическа грешка, от която България да пострада.”, обърна се Плевнелиев към ген. Радев.

От своя страна, петият президент заяви: „Днешната церемония има дълок смисъл. Тя е израз на промяна, която всички очакваме. Но тя е и израз и на приемственост, без която няма как да се гради държавност.”

Ген. Румен Радвв благодари на президента Плевнелиев и на всички свои предшественици за усилията им в изграждането на демократична България. 

„За последните три десетилетия България измина сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки. Разпиляхме енергия, изгубихме време, но неотклонно следвахме посоката си – мирен преход към ново общветсво, част от обединена Европа.”, каза новоизбраният президент.

Той пожела на себе си и на българския народ да градим общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето.

„Ще бъда президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност, етност и религия. Президент на помирението и диалога, на сътрудничеството и баланса. Ще работя с българския парламент, с правителството, с институциите, с партиите и с гражданските организации за обединяване на усилията в намирането на най-добрите решения за България. Ще работя активно с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция.”, каза още ноявият първи.

Церемонията завърши с изпълнение на химна на Република България и с 21 артелерийски залпа, които възвестяват, че новият президент е втъпил в длъжност.

Накрая Росен Плевнелиев и ген. Румен Радев поднесоха общ венец пред паметника на незнайния воин и сведоха глави в едноминутно мълчание.

Снимка: news.bg

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...