икономика 18 ян. 2017 2017-01-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbWc2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0e6b9c5fe6ec6998f79263777a4e22f82ae7b398/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26530.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Диана Йорданова ГЕРБ Бургас: Наздраве на всички почитатели на ракията

В последните часове на мандата си Народното събрание взе дългоочаквано решение, което засяга собствениците на ракиени казани, които създават любимата на българите ракия. Потърсихме за коментар зам. председателя на парламентарната комисия по бюджет и  финанси Диана Йорданова, за да ни разясни промените и да разсее появилите се заблуди, че едва ли не нещата вървят към ракиена анархия.

Какъв ефект да очакваме от решението на Парламента и каква ще е обществената полза?

Решението е преди всичко в полза на всички любители на това изконно българско питие, домашната ракия. При срещите ни, които сме имали с хората, този въпрос ни беше задаван нееднократно и поставян за решение. Както винаги се вслушахме в искането на хората и променихме вместимостта на казаните, в които се вари ракия, от 500 на 1000 литра. От друга страна променихме и уведомителния режим, който собствениците на специализираните малки обекти за дестилиране, по-извести като ракиени казани, трябваше да спазват. Вече целегодишно може да се вари ракия без собствениците да уводомяват Агенция „Митници”. Друга съществена промяна е създаването на регистър, в която всички вносители, производители и търговци на съоръжения за оборудване на ракиени казани ще трябва да се регистрират. Регистърът ще бъде към Министерство на икономиката и това се прави с цел да се опази здравето на хората. Това е преди всичко.

Агенция „Митници” ще ползва информация от този регистър, защото той ще дава данни кой на кого какво е продал. Контрол ще има.

Доколкото разбирам, никой не трябва да си въобразява, че сте създали условия за развихряне на ракиена анархия, а дори напротив?

Разбира се. Контролът си остава в агенция „Митници” и в Министерство на икономиката. Аз лично съжалявам, че Националното сдружение на общините не прие предложението ни контролът да премине към самите общини и да става право на кметовете да проверяват, защото това щеше да е още един добър приходоизточник, но в крайна сметка общините решиха ,че няма да имат достатъчно възможности затова. За малките общини това щеше да е глътка въздух, но...Глас народен, глас божи и затова се съобразихме.

А количествата над 1000 литра ще бъдат ли облагани с акциз, с данъци...какво се случва с тези литри над разрешеното?

Тук е добре да направим едно пояснение, защото още миналата седмица се тиражира едно грешно тълкувание. Говорим единствено за промяна на вместимостта на ракиените казани. От 500 литра се увеличава вместимостта на 1000 литра. А за акциза остава старото положение. До 30 литра на домакинство, когато се вари ракия собствено производство, акцизът е с намалена ставка, т.е 50%. Над 30 литра на домакинство остава регламентираното. Нека е ясно. Не говорим за безакцизно варене на ракия до 1000 литра. Това дори в пленарна зала грешно го тълкуваха някои колеги.

А колко години беше в сила това ограничение за 500 литра максимална вместимост?

Някъде около една година. По-малко дори...десетина месеца. 

Е, сега след тази добра новина за промяната бихте ли казала „Наздраве” на почитателите на ракията?

Наздраве на всички любители, но сега остава и аз да се науча да пия ракия.

 автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...