образование 18 ян. 2017 2017-01-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbjg2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1c16ee7bfba5e15bbb7bddf59a7783b4bb9f94c2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26523.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Водещи руски университети приемат безплатно наши студенти

Руски университети предлагат напълно безплатно обучение за български студенти.

Приемът става благодарение на специална програма, която правителството на Руската Федерация е разработило и реализира вече четвърта поредна година. Проектът беше представен в Бургас от Роберт Шестаков, който е Първи секретар на Посолството на Русия в България и официален представител на Министерството на образованието на Русия у нас.

Интерес към срещата проявиха ученици и преподаватели от редица бургаски училища, сред тях бяха Професионалната гимназия по електротехника, Руската гимназия и от Гимназията по електротехника. 

В рамките на Програмата Русия предлага безплатно образование в над 500 университета, сред които са водещи висши учебни заведения в Москва и Санкт Петербург. Възможностите са за специалности в бакалавърска и магистърска степен, както и за изкарване на докторантура. 

„Програмата стартира през 2013 г. със специално становище на Министерски съвет на Русия и глобално обхваща 15 000 души. Сред предлаганите специалности са медицина, точни науки, естествени науки, творчески специалности, хуманитарни дисциплини.”, коментира Шестаков.

Той подчерта, че изискванията към кандидат-студентите са единствено да имат редовни документи. Тези от тях, които не знаят руски език, ще имат възможност една година да изучават само езика и някои по-общи дисциплини. 

Нашите учащи в Русия ще имат същите права като всички останали студенти – безплатно образование, стипендия, общежития и т.н. 

През четирите години откакто съществува програмата най-голям интерес българските студенти проявяват към психологията, ветеринарната медицина, правото, международните отношения и различни икономически специалности. Все по-голям става интересът и към ядрената физика, нанотехнологиите и биомедицината. 

„Българските кандидат-студенти проследяват основните трендове в науката и ги следват. След като завършат, ние сме заинтересовани българите да се върнат обратно в родината си и да разпространяват тези знания тук, като показват колко е качествено образованието в Русия.”, каза още Шестаков. 

До момента около 250 българи са приети по тази програма в различни руски университети.

ккк.jpg 155.24 KB
Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...