култура 20 дек. 2016 2016-12-20 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2NvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--132879cc4b0dfc092d000057476cda656fb92eae/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2649.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Инж. Николай Николов: Горд съм, че с колегите ми възстановихме блясъка и красотата на жп гарата в Бургас

Инж. Николай Николов и колегите му от строителна компания „Билдникс” изпращат 2016 год. с едно изключително престижно признание за труда си.  Усилията им по възстановяването на  централната жп гара в Бургас бяха оценени с наградата „Сграда на годината”.  Представяме ви коментара на инж. Николов.

Приемате ли тази награда като признание за вашата компания?

Огромно удовлетворение е за труда, който положихме в разстояние на година и половина, за да успеем да възстановим това архитектурно бижу с национално и европейско значение.
гарата
Бяхте ли подготвен за това, срещу което се изправихте с екипа си?

Всъщност проектът беше „цялостна рехабилитация на гара и гаров комплекс”. Включваше в себе си не само архитектурни детайли, а цялостно архитектурно укрепване на сградата, разрушаване и създаване на първи, втори и трети перон. Също много, много възстановителни архитектурни и строителни работи.

Не, не бях подготвен. Никой в Бургас не беше правил такова нещо. Малко са реставрационните работи, изобщо в България, по такъв мащабен проект, за такъв паметник на културата. Предизвикателството беше огромно и смея да кажа, че събрахме подходящия екип, подходящия колектив, защото обектът беше изпълнен на инженеринг.  Наш проектантски колектив обследва, проектира и одобри всички проекти във всичките им части пред Община Бургас, пред Националния институт за паметниците на културата и накрая създаде детайли, които ние успешно реализирахме. 

Кои бяха най-трудните моменти през тази година и половина работа и имахте ли изненади в работата? 

Разбира се. Тежко беше в самото начало, тежко беше и проектирането. Много усилия вложихме, докато получим одобрение на самите проекти. Тук е мястото да изкажа своите благодарности към Община Бургас, към кмета Димитър Николов, към цялата администрация, които ни дадоха „зелена светлина”, бърза писта за всички въпроси, които касаеха гарата и по всяко време можехме да се обръщаме към тях. Същото беше с всички институции в Бургас...с ВиК, с Пожарната. 

Бих казал ,че всички допринесоха с нещо да свършим поръчката  четири месеца по-рано. Тя съвпадаше с предишния програмен период в края на 2015 год. Тази европрограма трябваше да финишира и ни беше ужасно трудно на всички с проектантите ,с институциите, за да успеем да приключим до 6 декември 2015 год. и да получим акт 15

А на колко години точно е сградата на гарата, която възстановихте?

Над 100 години е.

Питам ви това, защото ми е интересно дали направеното от вашите колеги строители  преди век ви впечатлява днес?

Разбира се. Всичко по тази сграда ме впечатлява и ме учудва. За мен беше предизвикателство като инженер да видя в детайли неща, които са били създадени в началото на миналия век. Неща, които дълги години при нас не бяха правени , не бяха поставяни по този начин. Това е абсолютен шедьовър. Сградата е дело на архитект Маричков и на архитект  Костов от далечната 1903 год. Тогава са я започнали. Строили са я по време на Балканската война. Самата сграда е свидетел на възхода и на падението на младата ни българска държава. Преживяла е две национални катастрофи. Въведена е била в експлоатация през 1926 год. Това знам за нея.

Значи в Бургаската гара има архитектурни и строителни идеи, които могат да бъдат ползвани и днес, така ли е?

Разбира се. Сградата е уникална. Тя е повлияна от стиловете „сецесион” и „необарок”. Еклектична е и архитектите още спорят как точно да дефинират нейния стил, но това всъщност няма значение. Тя е сграда с европейско значение и такива сгради са гордост за Европа. Виждали сме подобни постройки в блестящо състояние в други страни.

Сам казвате, че е тя е пищна, с много украси...а функционална ли е? Добре ли е разпределено пространството в гарата според преценката ви на строителен инженер?

Гарата беше занемарена. Много от помещенията и бяха неглижирани или използвани не според тяхното предназначение. Затова и бяха добили ужасен вид. Голяма част от тези пространства ги обновихме , някои от тях обединихме. Това стана благодарение на нашия проектантски екип, на архитектурното ни звено. Дадохме ново съдържание  и визия на сградата. Постигнахме някои нови пространства. На второ ниво обособихме една галерия ,която е наистина уникална. Има няколко магазина с кътове
гарата отвътре
за майки с деца. Много , много сервизни помещения по нови стандарти. 

Самият ресторант на гарата в миналото беше на две нива, но с една конструкция, която беше поддала. Ресторантът беше обновен изцяло. Има нови плочи, с нова визия с модерно оборудване...това вече е един модерен ресторант. Има зала, казва се „Чакалня –читалня”, където ще има експозиция с историята на гарата. Там в приятна обстановка пътниците ще могат да ползват библиотека, да отдъхват, да чакат своя влак.

Доволен ли сте от крайния резултат?

Доволен съм, защото това беше наистина голямо предизвикателство. Беше подменена нацяло ВиК  канализация и инсталация, извършено беше много сериозно укрепване според съвременните изисквания за устойчивост на земетръс.  Много работихме по детайлите. Използвахме съвременни материали в тази едновековна сграда, а трябваше да постигнем визия от 1926 год. Дограмата също беше специално изработена и е абсолютна реплика на старите прозорци. Страшно много вложихме в реставрацията на мазилките, в реставрацията на дървените обшивки, на вратите ,на обковите. 

Създадохме една интелигетна система за управление на движението от най-високо поколение. Един сървър командва отоплителната инсталация, озвучаването, съобщенията от информацията, осветителната инсталация, която е LED технология. Бяха изработени нови красиви полюлеи от известен наш скулптор Никола Станчев.
полюлей
Във централното фоайе има невероятен полюлей. Всичко се контролира от много сложна система.

Колко души общо работихте през всички етапи на ремонта?

Около 200 души в трите компании, които работихме по този проект. Консорциумът беше съставен от две софийски фирми „Технострой България” и „Съником” , както и „Билдникс” Бургас. Освен това работиха като подизпълнители още много бургаски фирми. Осветлението, отоплението беше изпълнение на местни фирми. Основните дейности също, реставрацията и тя беше дело на бургаски специалисти.

Когато приключи всичко, какво беше усещането?

Голямо удовлетворение, защото постигнахме нова визия на една уникална сграда. Освен това обаче ние рехабилитирахме и пероните. Направихме ново озеленяване, създадохме уникална вертикална планировка. Изградихме естествена връзка с автогара „Юг”. Така целият гаров площад стана един общ ансамбъл с много красива визия.  По нощното осветление работихме много време и смятам, че всички бургазлии се наслаждават на ефекта, когато вечер минават покрай гарата.

Смятате ли, че във вашата фирмена визитка успешното изпълнение на тази задача е голям плюс?

Безспорно е така. Мисля, че са малко фирмите в нашия бранш, които са изпълнили подобни проекти на такова високо ниво.

Когато поставяхте вашия подпис под различни документи във всички фази на проекта, приемахте ли това като своеобразно залагане на авторитета ви, на името ви?

Не само моя подпис. Всичко, което правихме, всичко, което изграждахме...ако щете, всяка една лопата, която хвърляхме и всеки детайл, който поставяхме...във всяко нещо аз влагах сърце и душа. Затова се гордея толкова много. За нас година и половина мина като едно денонощие. Мога да ви кажа, че целият колектив, инженери, технически ръководители, екипите на трите фирми дадохме всичко от себе си, защото задачата беше нелека. Много трудно беше отчитането на този проект по тази европейска програма. Имаше огромна писмена работа. Благодарен съм и на звеното от „Железопътна инфраструктура”, което работи по нашия проект и се отнесе много компетентно към всичко. Въобще не ни забавяха. По отношение на проектирането беше много голямо изпитание и предизвикателство също. Конструкторът инж. Тодор Атанасов положи неимоверни усилия да бъде денонощно на строителната площадка, докато траеха всички тези сложни рехабилитационни процеси. Той следеше всичко изкъсо и ефектът се вижда.

Получихте ли похвали от познати и непознати за постигнатото?

Първо ми се обадиха познатите. Всички ме поздравяват, но както вече ви казах, тази сграда е уникална и бургазлии я обичат. Тя е един от паметниците на Бургас и един красив завършек на главната улица. Аз съм горд, че с колегите ми възстанових блясъка на този паметник така, както го заслужаваше.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...