икономика 13 ян. 2017 2017-01-13 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbGs2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e0cd4a075a7072147d79a6e91ccefef9703c691d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26488.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Нови промени в закона за превозите на пътници и товари влизат в сила след броени дни

Окончателните изменения на Закона за автомобилните превози  стесниха още повече възможността за развиване на дейност на фирмите от „сивия сектор” в системата на автомобилния и автобусния транспорт.

Занапред по силата на законовите промени фирмите ще имат само по един лиценз за превоз на пътници и само един за превоз на товари. При влязло в сила наказание , вече никой няма да може да използва старата вратичка в закона и да замества единия лиценз с другия.

От тази година проблемите между автобусните компании и собствениците на автогари също ще могат да намерят разрешение. Депутатите приеха няколко важни промени в Закона за автомобилните превози, като по този начин успяха да разсекат заплетения възел при формирането на пределните цени на автогарите чрез нова методика , която ще се утвърждава от министъра на транспорта.

Добра новина за фирмите превозвачи носят и новите правила за формиране на националната, републиканската, областната  и общинската транспортна схеми. По този начин най-после ще бъдат съгласувани всички видове превози, за да няма конфликт между фирмите превозвачи и БДЖ. В бъдеще разписанията няма да се решават само от наредба на транспортното министерство, а ще бъдат регламентирани законово и нарушаването им ше се санкционира.

Промените бяха въведени след провеждането на две кръгли маси и три заседания на парламентарната комисия по транспорт с участието на представители на автомобилния бранш, на транспортното министерство и на Изпълнителната агенция по автомобилен транспорт.

Новите текстове в закона бяха приети с впечатляващ консенсус между всички политически сили – коментира бургаският депутат от ГЕРБ Иван Вълков.

Като зам. председател на парламентарната комисия по транспорт той не скри удовлетворението си, че Народното събрание е успяло да разреши проблемите на един от най-важните сектори в родната икономика.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...