ориентири 12 ян. 2017 2017-01-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBamM2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4c3944ce2bfed4fdb2558c0655cbd8304345f8b0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26471.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Лаборатория ще следи за качеството на плодовете и зеленчуците в Бургас?

Общинските съветници д-р Георги Митев, Тошко Иванов, Станимир Апостолов и Димитър Христов от групата на Реформаторския блокв Бургас искат по-сериозен контрол върху зеленчуците и плодовете, които се продават в Бургас. 

За целта те предлагат общинското предприятие „Бургаски пазари” да създаде собствена лаборатория, в която дасе контролира съдържанието на пестициди в продуктите.

Причината е, че досега подобен контрол почти не се е осъществявал, а страничните ефекти от попадане на препаратите в човешкия организъм, макар и след години,  могат да доведат до сериозни увреждания на черния дроб и онкологични заболявания.

За съжаление няма как да  разберем с просто око дали в плодовете, зеленчуците, семената, които консумираме, има остатъци от пестициди. Няма как да го усетим на вкус нито на аромат. Това може да стане само с качествен лабораторен анализ.

„Формално има изисквания на Европейската комисия и всяка година излиза листата с пределно допустимите норми на съдържанието на вредните вещества, но на практика много често се вижда  земеделски производител да влиза в селскостопанска аптека, където му продават някакъв препарат, от който трябва да сложи да речем една капачка против маната по лозята, а той за всеки случай добавя още една, без да допуска  какво ще стане с тези, които консумират продукцията ”, заявява д-р Георги Митев.

По негови думи броят контролни проби е крайно недостатъчен.  За 2016-та година  те са били 4 броя от земеделски производители на полето, 1 брой  за идентификация на разрешени пестициди при над 3 000 зеленчукопроизводители, а в магазините са извършени 7 броя  проби на: портокали, вино, ябълки, краставици, праз  като при последната проба е установено високо съдържание и продукцията е забранена.

„ Предвид големия брой на зеленчукопроизводители в региона и този малък брой задължителни проби, които се извършват от държавните институции, считаме,  че гражданите на град Бургас и Бургаска област не са достатъчно предпазени от консумацията на вредни за здравето хранителни продукти”, споделя Тошко Иванов.

Затова общинските съветници са входирали докладна с искане за  възлагане  на „Бургаски пазари”  ЕООД да подготви помещение за организиране на лаборатория за анализ на пестициди в земеделска продукция, местно производство и внос. „Бургаски пазари”  ЕООД трябва да  организира и обществена поръчка с предмет „Доставка на оборудване за лаборатория за изследване на пестициди, инсталация и обучение на персонала" и да възложи такава с оглед най-бързото й провеждане. 

Прогнозната стойност на лабораторията е към 190 000 лв. без ДДС. Средствата за създаването й ще са  за сметка на дивидента (печалбата) на дружеството.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...