образование 02 ян. 2017 2017-01-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc281IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ad58bad8ddbbf3d5301aa60631028d3f8f12c89a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26349.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Зам. кмет Йорданка Ананиева: С иновации и технологии учителите ще направят уроците по- интересни за децата

Община Бургас ще създаде иновативно училище и иновативна детска градина през 2017 год., с които ще даде възможности на дръзките, смели креативни директори, учители и родители да доближат децата до бъдещето. За да ни обясни тази амбиция, потърсихме зам. кмета по обрзованието Йорданка Ананиева.

Доста смело и много дръзко заявихте намерението да създадете иновативно училище в Бургас от I до VII клас и иновативна детска градина...как ще стане?

Училището ще е с прием през тази година за първи и за пети клас. Радвам се ,че имаме нов закон за предучилищното и училищното образование, който дава тази възможност. Образователната система, както знаете, е консервативна система...

Тогава от кого ще вземете пример?

Примери има много в световната практика. В ЕС отдавна работят в посока да има иновации в образованието, защото съвременното поколение възприема света по различен начин и това трябва да се отразява в образователните програми за обучение. Затова резултатите на тези страни с иновативни методи на обучение са много добри. Ние като страна изоставаме чувствително по европейските стандарти, затова казвам, че е хубаво, че имме тази възможност. Тя дава право на всички субекти в сферата на образованието да предлагат иновации. Държа да ви кажа, че учителската колегия в Бургас е готова за това. Учителите желаят да се случат тези промени.

Общината ще изгради иновативната детска градина и иновативното училище, но това не е ли голямо предизвикателство към педагозите? Не би ли трябвало и те да станат част от иновациите?

Точно така. Ние няколко пъти имахме срещи с педагози от сегашните бургаски училища. Няма да вземем учители от някъде другаде. Те самите са самите мотивирани, запознати са с иновациите. Предлагат различни иновации, които са в унисон с желанията на учениците. Много е важно да отразим потребностите на младото поколение и възможността педагозите да прилагат тези нови методи на обучение, да отговорят на тези потребности. Така да се доближим до резултатите на децата от Европа.

Ако иновативната детска градина и иновативното училище „сработят” и се окажат успешен модел, тогава ще ги въведете ли като стандарт на обучение в община Бургас?

Такава е идеята на закона. Успешните образователни иновации да могат да се мултиплицират в други училища на територията на цялата страна. Аз се развам като виждам, че училища от община Бургас са напълно готови да кандидатстват със свои иновации пред Министерството на образованието. Това не е затворен процес.

Ние в момента правим две нови сгради и е логично да приложим към тях нови методи на обучение. Всички педагози обаче на съществуващите училища и детски градини също се готвят. Те също имат свои проекти за иновации, които да приложат в обучението на децата. Някои от тях ще взаимстват заедно от това, което правим.

Смятам, че цялото общество е узряло за това. Има потребност от това. Всички ние виждаме каква е финландската система. Те са изключително напред в образованието. Това го показват резултатите от международните изследвания. Каква е датската система. В нея много добре се прилагат различни съвременни образователни методи. Това е нашият път и пример.

Както се казва...сърбят ли ви ръцете и запретнахте ли ръкави с вашите колеги да промените образованието в Бургас?

Отдавна работим и се подготвяме. Очакваме заповедта да излезе в Държавен вестник, за да можем реално да започнем и пристъпим към подбор на директор. Важно е кой ще ръководи тези две нови институции, защото той ще си направи подбор на персонала. Това също ще случи по иновативни методи, а не по стандартния начин. 

Това е ново време. Радвам се, че възможностите в новия закон ни провокират и отключват поле за изява. Ако някой каже, че трябва да променим образователната система и това трябва да стане така, това няма да е иновация и ще предизвика съпротивата на всички преподаватели и директори, на родители и на ученици. Тук подходът е различен. Подходът е „Имате възможност. Който желае, може да разработи проект, да кандидатства, да го реализира и да покаже ползите и ефекта” Ако проектът е успешен, може да се мултиплицира навсякъде.

Ние искаме да провокираме креативността, желанието за промяна „отвътре”, „отдолу” от колегите, които виждат какво трябва да се премине. На учителите им е напълно ясно, че този голям учебник не може да бъде усвоен в разките на 36 учебни часа. Ясно им е като колеги. Начинът, по който могат да подходят към материята обаче, може да е нов, така че да я преподават интересно на децата, за да се запознаят добре с основните понятия. Това отключва креативността при учителите.

Харесвам повече този метод. „Имате възможност, който желае, нека се възползва и да заповяда”. Откакто приехме решението в общинския съвет за иновативното училище, се обадиха страшно много колеги педагози, много родители. Те желаят да помогнат, казват, че имат идеи, искат да помогнат това да се случи. Колегите казват „Аз използвам такъв метод, дава много добри резултати, децата много добре възприемат материала, получава се без съпротива от ученици и родители”

Разбирате ли, така се получава лесно и плавно, защото иновацията се включва със стандартния пакет. Много често ме питат „Сега като има иновативно училище, ще покрива ли държавните образователни изисквания” Ще покриват, разбира се, но с нови методи на преподаване, ориентирани към сегашното младо поколение. По един начин ние учехме в училище преди N брой години, а сега децата има огромен достъп до огромна информация. Те имат толкова много комуникационни канали, социални мрежи. Не можем да им забраним да ги ползват. Бихме могли обаче да вкараме всички тези комуникационни канали като част от обучението. Така учителят като човек, който притежава познанието, може да насочва децата по достъпен и интересен начин. Когато на децата им е интересно, те запомнят уроците.

автор: Красимир Калудов
Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...