икономика 19 дек. 2016 2016-12-19 2016-12-19

Burgas Reporter Ltd.

Българските рибари: ИАРА ни репресира

Протест срещу репресивната политика на ИАРА проведоха пред централата на ведомството в Бургас рибари от Северното и Южното Черноморие.

Представители на бранша обвиниха чиновниците на агенцията в некомпетентност и в опит да унищожат малките фирми и едноличните търговци, за да освободят място само за наколко големи играчи в сектора. 

Рибарите се оплакаха, че разрешителните и лицензионни документи са изготвени  по начин, който предполага постоянното им нарушаване и води до тежки санкции за заетите с добив и продажба на риба и рибни продукти. Фирмите смятат, че съществуването на ИАРА се осмисля единствено от налагането на все по-големи глоби на регистрираните рибари. Същевременно бракониерите, които не плащат данъци, осигуровки и заплати, развиват дейността си практически безнаказано.

От ИАРА посочиха в основата на напрежението несъгласието на рибарите с квотите за улов на калкан, но от сектора определиха тази трактовка като елементарна и невярна.

В момента разрешените количества са 50 тона годишно, но от бранша смятат, че потенциалът на родното Черноморие е четири пъти по-голям.
протести
Въпреки това фирмите от сектора своя инициатива предлагат забраната за улов на калкан да трае не три, а шест месеца.

Протестиращите излъчиха контактна група и връчиха своите искания на ръководството на ИАРА.

 автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...