икономика 28 дек. 2016 2016-12-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcFE1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a37cfb265ee138faf704d99bd27655e4d43d6929/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26295.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Зияд Ел Масри: Някой има интерес арабските инвестиции да заобиколят България

Д-р Зияд Ел Масри е председател на Българо-арабската бизнес асоциация. С колегите си се опитва да привлече арабски инвестиции у нас и да помогне на български компании да намерят арабски партньори и да развиват дейността си в страните от арабския свят. Представяме ви неговата равносметка за изминалата година.

В каква посока се движеха арабските инвестиции през 2016 год, към увеличение или към понижение на своите размери?

2016 год. за Българо-арабската бизнес асоциация беше успешна. В мое лице тя имаше пратеник на четири международни инвестиционни форума в Египет, в Катар, в Ливан и в Саудитска Арабия. С тези участия успяхме да обясним къде се намира България, какви са възможности за инвестиции в нея. Обяснихме отново, че България е една спокойна държава и инвеститорите могат да бъдат спокойни за вложенията си.

Иначе през 2016 год. бюрокрацията в страната не намаля, дори обратно...срещнахме доста затруднения в опитите ни да се разбираме и да говорим на един език с държавата, с общините, а в края на краищата това разбирателство е в техен интерес. Въпреки това успяхме да увеличим арабските инвестиции. Имаме египетски фирми, които изграждат свои обекти в София и във Варна.В същото време кувейските инвеститори в Каблешково продължават да увеличават своите вложения. Купуват още терени, изграждат нови вили и почти всички са собственост на арабски граждани. Най-голямо доказателство за смисъла на тази инвестиция е, че през изминалото лято пристигнаха за първи път собствениците на тези къщи в Поморие и в Каблешково и това донесе свежи пари. Инвестицията вече се вижда.

Водим разговори с компании от Ливан и Египет за изграждането на голяма база за внос на цитрусови плодове. Предстои да пристигнат в България, интересуват се от много детайли. Лошото е, че докато ние правим всичко възможно да привлечем тези инвеститори и техните капитали, други пречат това да се случи. И това не е само с арабските фирми. Има една италианска компания, повече от десет години е в Бургас, правят обувки. Те поискаха да разширят мощностите си и отидоха...няма да казвам къде. Няколко пъти молиха да получат терени, за да разширят производството и да увеличат работните места от 45 на 90. За съжаление не получиха нито подкрепа нито внимание и сега вместо да удвоят производството си и работниците си, тази фирма затваря врати и отива в съседна държава, където реагираха максимално бързо и им дават много по-добри условия. По този начин фирма с десетгодишна история в Бургас, която е поискала да се разшири, защото пазарът се е увеличил, сега заради безхаберие тези хора напускат.

А съществува ли риск тези египетски инвеститори, които искат да строят голяма логистична база за плодове в региона, също да се откажат заради бюрократични спънки?

Не знам. Ние сме направили всичко, решенията ги взимат други. Ние сме само една асоциация, ние сме мост между арабския свят и между България. Ако няма интерес към тези инвеститори...

Вижте, не ни помага строителството на чисти, лъскави обществени  сгради. Това е хубаво, но ако хладилникът ни е празен, ако бизнесът го няма, лъскавите обекти нямат стойност. Какво хубаво има в това да си купиш последен модел луксозен автомобил, а да нямаш пари за бензин. По-добре по-малък автомобил, но с по-малко разходи по него.

Отново да ви попитам за базата за плодове...продукцията и къде ще се реализира?

Не само на българския пазар. Интересуват се от Балканите. Става дума за водеща компания в износа на плодове. Бургас ги заинтригува, защото има голямо пристанище и е голям град. А и центърът на Българо-арабската бизнес асоциация е в Бургас.  

Трудна ли беше 2016 год. за изграждане на такива връзки и мостове между България и арабски инвеститори с оглед на събитията в Близкия Изток.

Не беше лесно. Има някаква антиреклама срещу България и то за дребни неща. Рзпространява се мнение, че тук не харесват арабите, макар че това не е вярно. Имам чуството ,че някой има интерес арабските инвестиции да ни заобиколят и да отидат другаде.

Хаосът в Близкия Изток пречи ли на бизнеса?

Да и това е нормално. Колкото си по-близко до огъня, толкова по-силно усещаш горещината. Ние искаме мир. Най-лошият договор за мир е много по-добър от която и да е война. Никой не иска война или хаос, никой не иска жертви. Това не е добре за никого.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...