региони 16 дек. 2016 2016-12-16 2016-12-16

Burgas Reporter Ltd.

Защо в Карнобат изгубиха вярата си в честната дума на Бойко Борисов?

„Разколебан съм във вярата си в обещанията на премиера Бойко Борисов” – заяви кметът на Карнобат Георги Димитров минути след края на извънредната общинска сесия, на която местният парламент гласува да изпрати финансова помощ от 10 000 лв. за пострадалите хора в село Хитрино.

Докато местната управа  побърза да отдели средства от собствения си бюджет, за да подпомогне нуждаещите се в шуменското село, то правителството повече от половин година бави сумата, обещана за възстановяване на изгорялото карнобатско училище „Христо Смирненски”.

Припомняме, че на 23 март тази година след огромен пожар покривът и вторият етаж на учебното заведение бяха изпепелени. Три дни по-късно – на 26 март, лично премиерът Борисов пое ангажимент пред кмета Георги Димитров и пред директора на училището, че държавата ще покрие разликата от това, което застрахователите ще изплатят и пълната сума, нужна за ремонта. Парите, които правителството трябваше да осигури са в размер на почти 600 000 лв. Тези разходи обаче бяха покрити само от общинския бюджет, за да може ОУ „Христо Смирненски” да отвори врати за новата учебна година. 
Единствено от Министерството на образованието са били ипратени средства за учебници и пособия.

Междувременно кметът и екипа му са припомняли неколкократно за обещанието на правителството. Георги Димитров сподели, че се е свързал 14 пъти с кабинета на премиера, но нито веднъж не е бил допуснат до раговор с него.

През месец ноември министър-председателят все пак е изпратил документ с резолюция към министъра на финансите, който да реши по компетентност кога да бъде извършено плащането.

„И до днес министърът на финансите компетентно мълчи”, заяви разочарованият кмет на община Карнобат.

За разлика от правителството Георги Димитров нареди на счетоводителя на общината  гласуваните 10 000 лв да бъдат преведени по сметките на село Хитрино още днес. 
Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...