образование 16 дек. 2016 2016-12-16 2016-12-16

Burgas Reporter Ltd.

Ученици от Английската гимназия разбраха как да защитят правата си в съда

Окръжен и Районен съд – Бургас продължават поредицата срещи и изнесени уроци с ученици от бургаски училища, част от Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. 

Вчера съдия от Бургаският районен съд гостува на Профилирана гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ и изнесе лекция на тема: „Как може да защитим правата си чрез съдебните институции. Достъп до правосъдие“. 

Срещата с десетокласниците премина под формата на дискусия, в която учениците изразиха правни познания и интерес, при какви условия се дава мярка за неотклонение „Домашен арест“ или „Задържане под стража“; какви са най-тежките наказания, които съдът може да даде на престъпниците за извършени от тях големи престъпления. Съдия Георги Иванов се основа на максимата, че „Всеки е невинен до доказване на противното“, чийто принцип изповядват в работата си и неговите колеги. С конкретни казуси и случаи от своята практика магистратът успя да представи пред младите хора тезата, че съдът винаги гарантира правото на справедлив процес.

Съдия Иванов престъпи прага на Английската гимназия, която е завършил преди 19 години с интерес и желание да представи пред младите хора правовия свят, в който живеем и правилата и принципите на работа, от които се водят и следват съдиите. Това е и целта на Образователната програма, която успешно реализират вече поредна година Окръжен и Районен съд – Бургас, за повишаване на правната грамотност и култура на учениците и реализиране на един от елементите на гражданско образование на практика.

Това бе последната изнесена лекция от цикъла за 2016 г. През новата година още две училища от Бургас – Гимназия с преподаване на немски език „Гьоте“ и Професионална гимназия за чужди езици „Васил Левски“ се включват в Образователната програма, която провеждат двата съда.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...