икономика 15 дек. 2016 2016-12-15 2016-12-15

Burgas Reporter Ltd.

Нов център ще обучава бургазлии за ИТ специалисти от догодина

Догодина в Бургас ще бъде създаден център, където учениците ще могат да се обучават за ИТ специалисти, а учителите да получат подходяща квалификация.

Това ще се случи по новата Национална програма към МОН „Обучение за ИТ кариера“.

Подобни центрове ще бъдат изградени още в София, Русе, Правец, Пловдив.

Предвижда се програмата да е с бюджет 250 хил. лева годишно и за две години курс на обучение да преминат 400 ученици и 60 учители. Министърът на  образованието и науката в оставка Меглена Кунева посочи, че очаква от бизнеса помощ за изготвянето на входящите тестове.

По думите й миналата седмица с нейна заповед професията „Приложен програмист“ е включена към списъка на професиите за професионалното образование и обучение.
7051 (1).jpg 340.83 KB

Днес беше подписано и споразумение за сътрудничество за софтуерно обучение на ученици с представителите на ИТ индустрията. На церемонията присъства и президентът на страната Росен Плевнелиев.

Споразумението е рамково и предвижда сътрудничество по конкретни проекти, свързани с изготвянето на учебни планове и програми за обучение, квалификация на учители и разширяване на базата на софтуерни специалисти. Целта е професионалното образование да подготвя квалифицирани кадри, които да се включват в пазара на труда. От страна на ИТ индустрията споразумението беше подписано от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация и ИКТ Клъстера.

„Днешното споразумение е една голяма крачка напред. Стотици младежи ще се обучават в професиите на бъдещето, това ще помогне на тези млади хора да останат и да намерят своята реализация в България“, заяви президентът Росен Плевнелиев. 

По думите му, този проект може да последва добрия пример на дуалното обучение. Благодарение на проекта „Домино“ десетки деца в 16 града се обучават през практика, посочи той. 

Стамен Кочков, председател на управителния съвет на БАСКОМ коментира, че споразумението ще помогне за решаване на най-големия проблем на ИТ индустрията – недостига на кадри. Няма бизнес без високи технологии, което означава, че без развитие на ИТ кадри, ще се забави развитието на икономиката на страната. 

Петър Иванов, председател на Управителния съвет на БАИТ заяви, че заявката на МОН показва, че държавата най-накрая е влязла в ролята си да обучава млади хора за професиите на бъдещето.


Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...