икономика 15 дек. 2016 2016-12-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdjA4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--db2c18a483a4e61ef533ccfc82ffcf4358f15819/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2580.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ще има ли допълнителни гаранции за обезщетения при провалени пътувания?

Министерството на туризма обмисля идеята да се създаде специален гаранционен фонд или поддържането на клиентска сметка, с което да се гарантира обезщетението на туристите при провалени екскурзии и почивки. Въпросът стана актуален след фалита на туроператора "Алфатур".

Според минитъра на туризма в оставка Николина Ангелкова по този начин ще се гарантират компенсации и в случаите, когато претенциите на туристите надхвърлят лимита на застраховката.

Идеята не е нова и беше обсъждана още преди години покрай изпадането в процедура по несъстоятелност на туроператора "Алма тур", припомня в. „Капитал”. До прилагането й обаче тогава не се стигна. 

В момента всички туроператори сключват застраховка за професионална отговорност, която трябва да компенсира туристите в случаите, когато фирмата не може да реализира предплатените почивки или пък да организира прибирането им (ако пътуването вече е започнало). Тази застраховка е с таван 1.4 млн. лв. и ако се стигне до ситуация, в която клиентите на фирмата са предплатили по-голяма от тази сума, част от тях ще трябва да търсят парите си по съдебен път. Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че макар при случая с "Алфатур" този лимит да не е достигнат, се работи в посока разширяване на инструментите за компенсиране.

Създаването на гаранционен фонд би обвързало туроператорите с допълнителна такса, която да внасят в него, а средствата трябва да се ползват в случаите на изоставени в чужбина туристи или обезщетяването им за провалени ваканции. 

Въвеждането на т.нар. клиентска сметка пък би означавало част от сумите за конкретното пътуване да бъдат блокирани като гаранция, докато то приключи. И двата случая обаче фирмите от сектора ще бъдат натоварени с допълнителни разходи, тъй като идеята е тези инструменти да бъдат допълващи настоящата професионална застраховка, а не да я заменят. Според ресорния министър такива системи работят в 15 европейски държави към момента.

Данните към момента показват, че всички туристи, планирали почивки с компанията "Алфатур", ще успеят да получат пълни обезщетения. Според информация на застрахователя "Евроинс" предплатените суми на клиенти на туроператора, за които не са предоставени туристически услуги, са за над 716 хил. лв. при лимит на застраховката 1.4 млн. лв. 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...