политика 15 дек. 2016 2016-12-15 2016-12-15

Burgas Reporter Ltd.

Засилват се мерките при добиване на нефт в Черно море

Засилват се мерките, с които ще се гарантира безопасността при добиването на подземни богатства – нефт и природен газ, в българската акватория на Черно море.

В тази връзка правителството прие вчера Наредба за изискванията за предотвратяване на аварии при търсене и проучване или добив на подземни богатства – нефт и природен газ, в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на България в Черно море. 

Така в българското законодателство се транспонира Директива 2013/30/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 12 юни 2013 г. относно безопасността на свързаните с нефт и газ дейности в крайбрежни води.

Наредбата цели да бъдат сведени до минимум случаите на големи аварии при свързаните с нефт и природен газ дейности. Тя ще доведе до ограничаване на последиците при евентуални аварии, като по този начин се подобри защитата на морската среда и крайбрежните зони. 

Определени са изисквания и условия за безопасно търсене, проучване или добив на нефт и природен газ и са ограничени евентуални смущения на собственото производство на енергия в Европейския съюз. С наредбата се регламентират механизми за реакция в случаи на аварии. 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...