икономика 23 апр. 2016 2016-04-23 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbTg1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d18f7642bc5c75ba3835512f09e6736f1f265cbc/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_25499.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ивайло Иванов: Около магазията в пристанището ще има доста атракции

Ремонт на старата магазия и пространството около нея са част от многобройните ангажименти на директора на ДП „Пристанищна инфраструктура” в Бургас Ивайло Иванов. Потърсихме го, за да изясни дали ще се спазят сроковете за изпълнение на проекта и кога това пространство от зоната за обществен достъп ще бъде завършено.

 -Докъде стигна преобразяването на старата магазия?
 -Работата по магазията напредва наистина с много бързи темпове. По-трудната част, която отнемаше много от времето, беше свързана със самата конструкция на сградата. Знаете, че целта ни беше да запазим старата метална конструкция, а това трябваше да се приспособи към новите функции на постройката от гледна точка на издръжливостта й. Сградата беше изцяло санирана, но в основите си е същата. Металните ферми са запазени, всичко е върнато на старото му място, вградено е на места... Това беше трудоемката част, но премина. Вече темповете са доста по-бързи и в най-скоро време, до две седмици ще бъде изцяло затворена отвън. Ще останат само довършителните работи вътре в самата магазия. Това също изисква време, защото искаме всеки един детайл да бъде изпълнен качествено. Изцяло вървим според сроковете, тъй като в договора на изпълнителя е посочен краен срок до средата на месец юли. Сградата ще бъде завършена и предадена в срок.

-Какви са тези строителни дейности между магазията и пасажерския терминал на Морската гара?
-Там в момента се демонтират релсите и настилката, защото това е свързано с вертикалната планировка около Морска гара. Включва цялото пространство плюс яхтклуба. Почти до Магазията стига това изграждане на вертикална планировка. Там вече реално започнаха строителните дейности. Уточнявахме детайлите на самия проект, защото желаехме да изчистим изцяло проекта и започна работата... В обхвата на тази вертикална планировка не попада пространството, където предвиждаме да изградим конгресен център, защото не е логично да правим нещо, а после да го развалим със строителството на бъдещата сграда. Всичко сме предвидили точно. До конгресния център стига вертикалната планировка.  Като проектни нива и квоти цялата настилка ще се повдигне между 15 и 30 см, за да се изравни с нивата на сградите. Освен нови настилки, ще обособим две пътни платна. Едното ще е локално, другото централно, а до Морска гара ще изградим кръгово движение. Доста често ни питат защо ще е „кръгово”. Ще го направим така, защото автобусите трябва да могат да маневрират лесно. Това е пасажерски терминал, от круизните кораби слизат по 1000 души за около час и всички те се обслужват от 30 до 50 автобуса, които много бързо трябва да се изтеглят.  Затова трябва да осигурим добра инфраструктура за маневри, за да няма задръствания и „тапи”. Кръговото движение е най-оптималният вариант. Надявам се да има добър резултат.

-Ще успеете ли да „изпълните” със съдържание обновената магазия, за да стане нещо повече от една ремонтирана сграда?
 -Работим в тази посока, партнираме си много добре с Община Бургас, работим заедно и правим постоянно съвместни срещи. Дори за вертикалната планировка обсъждаме всичко. Имаме една идея за пространството около магазията.  След като изградим вертикалната планировка, ще се получи едно пространство от около 200 кв. м. Общината може да направи там някаква площадка, детска площадка или с други функции. Добре са дошли да инвестират, ако искат.
Крановете могат да претърпят атрактивна трансформация
Какво се случва със старите товарни кранове? -Идеята ни е отляво и отдясно на магазията да има по един освежен кран. Ще останат там не като някакви символи, а като атракция. Различни идеи обсъждаме в работния процес... Една от идеите сме я взаимствали от европейски пристанища, които са били трансформирани от товарни портове в зони за свободен достъп. Обмисляме вариант на самата платформа на крана да бъде обособена малка хотелска част... Друг вариант е самият кран да изпълнява в някакви параметри своите функции, т.е да повдига една платформа, върху която да се качват трима-четирима души и от определена височина да могат да правят снимки, да видят целия залив от една различна гледна точка. Това са някои от вариантите... Искаме да има на това място нестандартни атракции. В Англия има доста такива стари пристанища, които сега имат друг статут на атрактивна зона за достъп.      

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...