политика 11 дек. 2016 2016-12-11 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDRyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--cc4be8cef842fc83217404ff075f527432387b2f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2503.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Иван Вълков: Държавата губи по 2 млрд лв годишно от нарушения и инциденти по пътищата

Бургаският депутат от ГЕРБ Иван Вълков е зам. председател на парламентарната комисия по транспорт и съобщения. Той е един от най-последователните привърженици на идеята за сериозна промяна на Закона за движение по пътищата. Потърсихме го за коментар, след като Народното събрание гласува и прие поредица от такива корекции на нормативната база.

Кога влизат в сила промените в Закона за движение по пътищата?

Промените са окончателни и влизат в сила един месец след обнародването им в Държавен вестник. Очакваме това да стане следващата седмица и по средата на месец януари промените да бъдат факт.

Колко време ви беше нужно в Парламента, в комисиите, в отделните групи, в залата да достигнете до тези промени на закона?

Близо година. В законопроекта вносителите са поне около седемдесет народни представители от четири парламентарни групи. Представителството беше много широко и консенсусът беше голям. 

При това тотално противопоставяне и сблъсъци между отделните групи как успяхте да се обедините около общи решения?

Нямаше 100% единодушие, но принципно  съгласие имаше, понеже става дума за сигурността на нашите граждани  и безопасността на движенето. Годишно ние даваме между 600 и 700 жертви. Това е през последните три четири години, а преди това жертвите достигаха до около 1000 души годишно от произшествия по пътя. Сами разбирате, че това е един огромен потенциал като човешка сила, който е бил унищожен. Отделно загубите от катастрофите, от тежки ПТП-та, от ранените, от хората, които са полуличи увреждания при катастрофите...специалистите казват, че загубите възлизат на 2 млрд. лв годишно загуби за държавата. А човешкият живот няма цена.

Отнело ви е една година на вас и на колегите ми да достигнете до завършен вариант на Закона за движение по пътищата. За кои промени можете да кажете ,че усилията са си стрували и чакането също?

Промените са доста. Досега срещу голяма част от нарушенията, които се извършваха, мерките имаха само един общо взето  възпитателен ефект, който според нас не беше достатъчно реализиран. Смятаме, че Законът трябва да има възпиращ ефект. Затова въведохме и много по-високи санкции. Имаме 12 -13000 шофьори годишно, които са „хванати” след употреба на алкохол, 65-70000 водачи годишно „хванати” без документи за провоспособност...това са устойчиви показатели, които в продължение на години, седем осем години не се понижават. Щом нивата им не се променят, сами разбирате, че това е опасно за движението по пътищата. Затова бяха повишени глобите за водачите, които управляват автомобили след употреба на алкохол и за онези, които управляват без книжки или с отнети документи. За тези случаи се въведе принудителна адмиистративна мярка „снемане на регистирационните номера от 6 до 12 месеца”

Наскоро признахте, че системата явно е неефективна и не работи...очаквате ли сега след промените да заработи?

Да, очакваме. Ние въведохме много други санкции. Има и промени по отношение на събираемостта на глобите. Ако е изминал някакъв срок и не е платена глобата, вече ще може да се взима свидетелството за правоуправление на водача и автомобилът ще се спира от движение до плащане на глобата.

Може ли да кажете, че този път законът ще бъде усетен от нарушителите с цялата му строгост?

Да, точно така е. На ход са вече органите по прилагането на закона. В много кратък период от време те трябва да подготвят съответната нормативна база. Голяма част от нарушенията ,които изискват акт над 50 лв, за тях ще бъдат издавани фишове, които ще се издават при положение, че се установи нарушението при присъствието на контролен орган. Тогава и двете страни просто ще разписват фиша и той се счита за връчен и трябва да се плати глобата. По този начин щесе спре разкарването на водача до КАТ и няма да се издават, както досега и акт и наказателно постановление. Това ще се прави само за тежките случаи. За нарушенията със санкции около 50, 100 и до 300 лв ще се премине към издаване на фишове. Така ще се намали тежестта върху административното обслужване на гражданите и те няма да си губят времето.

Какво е вашето лично послание към водачите на МПС след законовите промени?

Моето послание е да си спазват правилата за движение. Нека бъдем по-толерантни на пътя един към друг.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...