образование 08 дек. 2016 2016-12-08 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdUlwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8ac076cd0de35e8e131178294bb452cca8bed118/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2477.jpg

Burgas Reporter Ltd.

От догодина учениците ще се обучават в реална работна среда

От началото на 2017 г. стартира българският вариант на дуално обучение чрез работа, което е заимствано от европейски образец.

Информацията съобщи министърът на образованието и науката в оставка Меглена Кунева.

Проектът предвижда три дни в седмицата учениците да работят срещу заплащане и два дни да учат.

Демографският срив, остарялата материална база, трудностите при осигуряване на индивидуални работни места за производствена практика на учениците и слабият интерес в подрастващите към водещи сектори  в българската икономика, са основните пречки  пред развитието на професионалното образование, обясни министър Кунева. 

С промяната в Закона за професионалното образование се олекотяват държавните зрелостни изпити и се увеличават часовете по практика за сметка на теорията. С оглед на съвременните реалности, професионалните училища трябва да са максимално гъвкави и адаптивни към средата, в която се конкурират с профилираните гимназии, главно езиковите, които са най-предпочитани от деца и родители. Трябва да се търсят дългосрочни партньорства с фирмите, да кандидатстват по проекти за обновяване на материалната база, да предлагат по-привлекателни специалности и съвместими учебни планове, да се съобразяват с пазара и да рекламират по-агресивно своя продукт, отбеляза още вицепремиерът.

Според министъра, трудно се променя номенклатурата на специалностите, не достигат средства за нови уреди и машини, а в малките населени места няма фирми, които да се съгласят да приемат и да осигурят работна среда за обучаващи се ученици. В същото време учебни центрове предлагат курсове, в които отделни специалности се придобиват вместо за 3 или 4 години, за няколко месеца. Налице е парадокс, има безработица, бизнесът се задъхва заради дефицит на кадри, а в същото време професионалните училища се опразват, за сметка на езиковите. Системата обаче не може да се регулира със санкциониращи административни мерки, а с добро менажиране, с повече учебни практики, с покачване престижа на търсените професии и тясна връзка с бизнеса и неговите реални потребности, допълни още тя.

През 2017 г. ще се даде тласък на професионалното обучение, защото за последен път ще има прием и след 7, и след 8 клас, а бизнесът трябва да осъзнае, че няма как да получи напълно готови кадри от училищата, а трябва да участва дейно в процесите на придобиване на професионални умения у подрастващите и да съумее да ги задържи в България, допълни Меглена Кунева.
Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...