региони 08 дек. 2016 2016-12-08 2016-12-08

Burgas Reporter Ltd.

Строителите биха искали да знаете, че ...

Вече ви информирахме за протестите на жители на бургаския комплекс "Лазур" срещу проект за изграждане на жилищна сграда в близост до експозиционен център "Флора". Днес ви представяме гледната точка на строителната компания.

СТАНОВИЩЕ

От името на „СК“ ООД във връзка с инвестиционен проект в комплекс „Лазур“, Бургас и медийни публикации 

Във връзка с медийни публикации и коментари, изразени от жители на комплекс „Лазур“, Бургас, по отношение на инвестиционен проект на „СК“ ООД за строеж на жилищна сграда, бихме искали да внесем няколко важни уточнения. На първо място, реално строежът на новата сграда не е започнал. В момента се извършва ремонт и реконструкция на ВиК мрежата в комплекс „Лазур“, които са предвидени и възложени от ВиК Бургас и с които трябва да се подмени старата водопроводна мрежа. Жилищното строителство е планирано да започне в началото на 2017 година, като „СК“ ООД разполага с всички необходими документи и са преминати законови процедури. 

Категорично заявяваме, че в проекта не е предвидено да се строи на съществуващи зелени площи в комплекс „Лазур“. Напротив! Като отговорни представители на бизнеса не само няма да застрояваме вече озеленени пространства в района, а ще инвестираме в създаването на нови зелени площи, които ще бъдат с цел облагородяване на цялостния облик на квартала. Всички твърдения в противното определяме като спекулации с цел настройване на жителите на квартала срещу проекта. Нещо повече - с жителите на комплекс „Лазур“ споделяме една градска среда и затова ще положим усилия и инвестиции тя да е хармонична и приятна за колкото може повече хора.

Разбираме напрежението около новото строителство и промените. Напълно уважаваме позицията на гражданите да искат да бъдат информирани, да имат право на глас, когато става въпрос за тяхната улица, техния квартал, техния град. Вярваме обаче, че има и добри примери и не трябва всичко да се слага под общ знаменател и ограничен брой хора да се опитват да откажат сериозни и отговорни инвеститори да направят нещо положително за местната общност. Така например в изказвания пред медиите, бе посочено, че жилищната сграда ще се изгражда върху детска площадка, което е поредното невярно твърдение в публичното пространство. Има съществуваща общинска площадка, но тя се намира на стотици метри извън обхвата на проекта и не е обект на строителни дейности. С построяването на новата сграда е предвидено да се изгради още една детска площадка, модерна и безопасна, със средства на инвеститора, която да бъде достъпна за всички жители на квартала. 

Инвестиции в нови зелени площи, нова детска площадка, паркинг с над 200 места и 2 нови улици, „СК“ ООД ще реализира за своя сметка и се оценяват на над 1 милион лева. 

Важно е да се знае, че в комплекс „Лазур“ е разрешено високото строителство и в момента има четири 18-етажни блока. Още през 1988 г. има решение да се изгради още един, пети, 18-етажен блок, но този план не е реализиран проект, поради липса на средства. 
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...