култура 06 дек. 2016 2016-12-06 2016-12-06

Burgas Reporter Ltd.

Бургаският Сталин е най-добрият плетач на рибарски мрежи

Знаете ли кой е Сталин Илиев ?

Това е човекът, който вече 40 години живее в Бургас и е признат за най-добрия и изкусен плетач на рибарски мрежи. Роден е във великотърновското село Кесарево, но израства в София. Морето обаче се оказва истинската му страст и идва да живее при местните рибари в Бургас. Вече 40 години не пуска иглата и конците.
 
Занаятът на Сталин е сред замиращите. Днес той е истинска рядкост и заради неговата екзотичност, някои го наричат изкуство. 
 
"Този занаят трябва да е в кръвта на човек. Трябва да ти идва отвътре. Започнах още като тийнейджър. Постепенно с годините научих всички начини на плетене и придобих рутина", казва дългогодишният рибар. Той владее и най-сложният начин за плетене, наречен мермет. Това е зашиване на скъсана рибарска мрежа, което малко хора могат да направят. 
 
Зимата, когато лодките не влизат в морето, Сталин е най-търсеният човек в Рибарското селище. Тогава е зает да поправя скъсаните мрежи на колегите си, за да са готови за новия сезон. Той се е заел да предаде уменията си на няколко млади момчета, които имат страст към риболова.

Община Бургас има амбицията да спомогне за съхранението на този занаят, като направи етнографски комплекс при Рибарското селище, където живите носители на тази традиция ще могат да я показват на младите поколения.


Коментари

култура ...


региони ...


различно ...