култура 06 дек. 2016 2016-12-06 2016-12-06

Burgas Reporter Ltd.

Никулден, празник на Бургас

Още  в древността селищата покрай Бургаския залив дълбоко почитали един от най-праведните християнски светци – Николай Чудотворец. Светията се възприемал от хората като господар на морето, укротител на бурите и морските стихии. Предците ни вярвали, че светецът- чудотворец плава на златен кораб в морето и винаги се намира там, където има нуждаещи се от помощ. Затова моряците и  рибарите от залива го избрали за свой покровител. В негова чест били издигнати средновековните манастири в двата края на Бургаския залив. От север заливът бил пазен от главния манастир „Св. Никола” на нос Емона, а от юг – от манастира „Св. Никола” при днешния Черноморец (преди с. Св. Никола). От древността сред бургаските лодкари се запазило поверието, че при правене на нова лодка, на носа й задължително се вгражда иконата на Св. Никола. Това укрепвало нейната конструкция и пазело от бурите в морето. В семействата на бургаските рибари много сериозно продължава да се спазва обичаят за палене на свещи в дома пред семейната икона на Св. Никола, когато мъжете са в открито море. Така моряшките жени търсели подкрепата на светеца, за да върне съпрузите им живи и здрави.
Бургас през 30-те години на миналия век
Първата никулденска църковна служба на български език в Бургас става на 19 декември 1906 г. в черквата “ Преображение Господне” /дн.”Св. Богородица”/. Този ден пред бургаското гражданство за първи път Никулден се чества с хоругви и църковно пеене. След литургията тръгва литийно шествие, начело на което върви владиката, след него моряците, рибарите и техните семейства. Жените носят табли с варено жито и цветя. Цветята хвърлят в морето, а житото раздават на всички присъстващи. За търговците и по-заможните граждани празникът продължава с Никулденски бал, а хората от средна ръка и по-бедните се черпят в бар “Америка”.

От 1931 г. в Бургас се поставя началото Никулден, да бъде честван като празник и на търговското съсловие. До тогава този ден се е чествал като ден на рибаря и моряка.Поводът да се издигне ролята на този почитан само в границите на традиционния календар християнски светец става решението на правителството от 14 декември 1931 год., което слага край на съществуването на многобройните търговски организации и сдружения, като обединява всички в един-единствен Общ търговски съюз. На 19 декември 1931 год. по стар стил Никулден, търговското съсловие започва да чества този празник като свой празник.
Манифестация на търговската общност в Бургас на 19.11.1931 год
По инициативата и с големите усилия на управителя на рибното тържище в Бургас, ветеринарния лекар д-р Ячо Кабаивански, през лятото на 1934 г. се открива музей на рибарството. В него са изложени препарирани черноморски риби, рибарски уреди, таблици за хранителността на рибното месо, произведения на рибно- консервната индустрия и други експонати, свързани с историята на риболова. Скоро след откриването експозицията на музея се обогатява с ценни вкаменелости на морски животни от терциера, събирани главно от морския бряг. Сред вкаменелостите се срещат миди, морски таралежи и големи охлюви с диаметър до 35 см. Надписите обясняват, че тия вкаменелости са останки от времето, когато е съществувало Сарматското море. През същата година създателя на музея прави аквариум, в който поставя редки екземпляри риби и други морски видове. Амбицията на д-р Кабаивански е в този рибен музей да се съберат и покажат екземпляри от цялата черноморска фауна.Само за един месец рибарския музей се посещава над 8 600 ученици и гости на града. За съжаление по-късно музея престава да съществува и експонатите му се разпиляват.
Старата рибна борса в Бургас

През 1936г. започва разширяването на територията на пристанището чрез засипване на площи непосредствено до морския бряг. Построява се нов кей и рибната борса се премества по-близо до морето. През 1939 г. се построява закрито хале в което се провеждат търговете. Непосредствено до халите се изгражда голям хладилник с капацитет 1 000 тона. Така Бургас става известен на Балканите не само със своите Големи български мелници, но и с Големите български хладилници.

През годините на социлизма празника Никулден се чества само семейно и преди всичко като имен ден.

Но през 1992 г. отново се възражда , като денят на св. Николай Чудотворец - 6 декември става патрон и защитник  на  Бургас.
През 2013 г. Общинският съвет на морския град приема наредба за символиката и отличията с които да се награждават заслужили хора. Учередява се най-високо отличие на община Бургас – Кавалер на “Сребърният кръст на свети Николай”. Носителят на това отличие трябва да е човек, чийто живот и дело оставят завинаги в съзнанието на поколенията, а името му да е символ на непреходните морални  и житейски цености, което едно общество трябва да изповядва
арка на Свети Николай Чудотворец в Бургас в наши дни
И тази година гражданите на Бургас ще честват своя патрон и покровител! Да ни е честит празника и нека св. Николай ни пази и закриля!

автор: Соня Кехлибарева
Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...