култура 06 дек. 2016 2016-12-06 2016-12-06

Burgas Reporter Ltd.

Никулден е! Запазете си люспа от шаран в портфейла

На 6 декември отбелязваме Никулден в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.
 
Повод да почерпят днес имат Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. 

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

Задължително на Никулден на масата присъства шарана. Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване, като запушил дупката именно с шаран - това е причината именно тази риба да присъства на празника.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулет, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

За първи път от шест години насам тържествената света литургия за Никулден в Бургас ще се проведе в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Тя ще започне в 9:00 ч. и ще бъде отслужена  от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.  В 11:30 ч. започва традиционното литийно шествие, което ще мине по бул. „Богориди” и ще стигне до Моста, откъдето в морето ще бъдат хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари.
 

Традиционното раздаване на рибен курбан и печена скумрия за гражданите ще има в градинката до Часовника, на Морска гара, на Автогара - Юг, на площад "Св. Св. Кирил и Методий" и в най-големия комплекс „Меден рудник”. 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...