икономика 05 дек. 2016 2016-12-05 2016-12-05

Burgas Reporter Ltd.

Знак от камък ще свидетелства за партньорството между пристанищата Бургас и Марсилия


Символичен знак от марсилски камък ще съхрани за идните поколения информация за партньорството между пристанищата в Бургас и Марсилия.

Каменното свидетелство ще бъде вградено близо до запазената и съхранена Магазия 1 и ще бъде открито официално от пратеници на марсилския порт.

В края на ноември беше подписан Меморандум за сътрудничество между  „Пристанище Бургас” ЕАД и „Пристанище Марсилия-Фос”. 

Договорът беше сключен по време на първия Средиземноморски пристанищен форум (Med Ports Forum 2016).
меморандум
Основните теми заложени в документа са подобряване ефективността на пасажерската и товаро-разтоварна дейност на базата на обмяна на добри практики, обучение на персонал, мониторинг и контрол на сигурността, развитие на бъдещи общи европейски проекти. Промотиране на районите на Средиземно и Черно море на международния круизен пазар е още една от амбициозните цели на новото сътрудничество.

Една от причините за пораждането на инициативата доказаната роля на марсилските пристанищни власти в проектирането и изграждането на порт Бургас в края на 19 век. Под ръководството и прякото участие на инж. Адолф Герар (Жерар), главен инженер и директор на пристанище Марсилия в периода 1895-1897 г. пристанище Бургас изгражда своя съвременен облик и пристанищна инфраструктура – източния вълнолом, 600 метра кейов фронт с тил, закрити складове – магазии. Реновираната „Магазия-1” със съхранената над 100 годишна подпокривна нитована конструкция „Айфел”, френските фарове в порта и марсилския камък по челния кейов фронт на трето и четвърто корабни места са действащите обекти, които сближават двата порта.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...