икономика 05 дек. 2016 2016-12-05 2016-12-05

Burgas Reporter Ltd.

Пристанищата в Марсилия и Бургас ще си сътрудничат

Ръководителите на „Пристанище Бургас” ЕАД и „Пристанище Марсилия-Фос” подписаха меморандум за сътрудничество по време на първия Средиземноморски пристанищен форум (Med Ports Forum 2016), който се проведе в Марсилия, Франция

Подписи под документа положиха изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов и президентът на пристанището в Марсилия Кристине Кабо Уерел.

Основните теми, заложени в документа, са развитие на бъдещи и общи европейски проекти, обмяна на добри практики за подобряване ефективността на пасажерската и товаро-разтоварна дейност, обучение на персонал, мониторинг и контрол на сигурността. Промотиране на районите на Средиземно и Черно море на международния круизен пазар е друга от целите на новото сътрудничество.

За бургаския държавен пристанищен оператор участието във форума и подписването на важния Меморандум откриват нови възможности за пряк обмен на професионална информация и експертиза, обучение на специалисти и работници по програмите на пристанище Марсилия, реализиране на съвместни културно-исторически инициативи, като част от круизното-туристическо направление, участие в допустими проекти по програмите на Европейския съюз.

Първата инициатива между двата порта ще бъде изработването от марсилски камък на символичен паметен знак за запазената и съхранена „Магазия 1”, който официално да бъде открит от представителите на марсилския порт в Бургас.

Домакинът на Med Ports Forum порт Марсилия е най-голямото френско пристанище с годишен товарооборот от почти 100 милиона тона товари и 2 милиона обслужени туристи от пасажерски кораби. В събитието участваха над 80 представители на Европейско-Средиземноморски пристанища, експерти и заинтересовани страни в сектора на морския транспорт. Бургаското пристанище участва във форума по специална покана на ръководството на пристанището в Марсилия и беше единственият участник извън региона на Средиземно море. 

Изпълнителният директор Диян Димов и Стойчо Димов, ръководител „Маркетинг и европейско сътрудничество”, представиха добрите практики в пристанище Бургас по повишаване квалификацията на персонала и обучение.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...