култура 10 фев. 2016 2016-02-10 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBckU3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f81fd3ebfbbe0db22a6bb14fc9449dd6e6465e79/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_24140.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Митко Иванов: Искам да направя именник на бургазлии от древността до днес

Митко Иванов е известен в Бургас не само като талантлив художик, но и като страстен изследовател на миналото и тайните на града. Той е част от екипа, който създаде труда „История на Бургас”  и автор на книгата „Мълчанието на Александър”, едно детайлно проучване на живота на местния благодетел Александър Георгиев – Коджакафалията. Пред „Бургаски репортер” пътешественикът във времето сподели голямата си амбиция да направи именик на бургаските фамилии и да проследи родословията колкото е възможно назад във вековете.

Не надхвърля тази нестандартна идея възможностите на един човек и няма ли да се окаже, че освен супер компютър ще ви е необходим и огромен екип за събиране и подреждане на информацията?
Може би да, но реалните стъпки са по-важни. Смятам, че ако се подходи методически ,нещата няма да изглеждат така страшни и непостижими.

Какво точно искате да направите?
Казано на разговорен език, нека се опитаме да направим пълен именник на всички бургазлии, който се губи някъде назад в древността та до днес. Макар  да изглежда на първо четене някакъв колосален труд, за който са необходими няколко живота, истината е, че ако тръгнем от древността, където имаме твърде малко извори, респективно твърде малко ще бъдат лицата, за които издирваме информация, за които е постижимо да се събере инфомация.

Кои са тези лица, за които е исторически доказано, че са свързани с Бургас или със селище, което е съществували тук?
Да започнем с римския император от II век, който издава декрета...има запазена плоча в историческия музей в Бургас...за създаването на „бурги” и „президии” , разбирайте крепости, на границата на колония Деултум. Бургас и до ден днешен се смята спрямо старите исторически сведения, че е на границата на Деултум. Имаме първото лице, този римски император, издал първия декрет. В XIII век имаме сведения за византийския военачалник Михаил Глава, който е минал оттук със сигурност, за което има записано писмено сведение. После следва османското нашествие, където във вакъфа, разбирайте имота върху територията на Бургас, има местни управители и изникват вече и имената на редови жители. До края на XVIII век всъщност броят на имената не би надхвърлил 40, т.е като лица, като фамилии. По-сетне нещата с изследванията и лицата рязко нарастват. Смятам, че за XIX век търсим до 300 лица, пряко свързани с града, а влизайки в края на века, когато се водят първите регистри, годината е 1892, началото на съвременната регистрация, тук числото ще надхвърли хиляди. Бъдещето изследване може да се раздели на три части. Няма да изглежда толкова страшно. От друга страна то е отворено да бъде довършено и от други изследователи. Дай Боже да се присъединят и други към идеята.

Има ли бургаски фамилии, съществуващи и в момента, чието минало може да се проследи много назад във времето в Бургас?
Абсолютно. Мога да цитирам една публична личност. Моят приятел Стефан Корадов е наследник на една от най-старите бургаски фамилии. Може би е най-старата фамилия, днес има наследници и се проследява назад до XVIII век. Фамилията Корадови, тя е доста голяма. Част от нея е в село Индже Войвода, в други села в Странджа и това е нормално. За нейни разклонения имаме писмени документи още за края на XVIII век.

Правено ли е толкова мащабно проучване на имената в други български градове? 
Не, разбира се. С чувство за хумор мога да ви кажа, че Бургас трябва да е първи в  подобно грамадно начинание. Надявам се, че примерът ще бъде заразителен и в едно обозримо бъдеще трийсетина градове могат да направят подобно нещо за своите фамилии. Така ще дадем тон и успоредно като се движим, можем да имаме пълно родословие на цяла България. Тогава ще започне най-интересното. Засичането на движението на членовете на фамилиите между градовете и селата.    
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...