икономика 06 фев. 2016 2016-02-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmxXIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ec5a42b68b781a04e30f232bcb5b48a29fcbe939/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_24079.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ивайло Иванов: След четири пет месеца зоната около Морска гара ще е с изцяло нов облик

Мащабно облагородяване на зоната около Морска гара ще започне до дни. За предстоящия ремонт, който ще продължи между четири и пет месеца потърсихме за коментар директора на ДП „Пристанищна инфраструктура” Ивайло Иванов.

Какво се случва в периметъра около Морска гара Бургас?  Повече от ясно е, че в този си вид зоната не е особено привлекателна и е нормално хората да се питат дали планирате да изградите съпътстваща и довеждаща инфраструктура около пасажерския терминал? Един вид възнамерявате ли да „облагородите” зоната?
Всеки гражданин от Бургас знае, че до изграждането на Морска гара в тази част от пристанището се извършваха, а и още се извършват товаро-разтоварни дейности.  Нашето желание е изцяло да сменим функцията на тази част от пристанището и в тази зона да се осъществява единствено обслужване на круизни кораби и тя да стане...както е вече известно „зона за обществен достъп”, където хората да се разхождат изобщо да бъде едно красиво и уютно място. След реализацията на Морска гара в изпълнение на приетия през 2011 год ПУП за тази част на града разработихме проект за вертикална планировка и за облагородяване на района. Можем да кажем, че процедурата е приключила. Избран е изпълнител. В рамките на няколко дни ще бъде подписан договори  ще започне изпълнението на цялостното „облагородяване” на района, което ще включва яхт клуба....

Какво ще се прави в периметъра на яхт клуба?
Там ще подменим изцяло настилката, защото към момента тя е в недобро състояние.  Ще се превърне в едно място, където да се провеждат спортни прояви от висок ранг. Знаете ,че през миналата година се проведоха европейски шампионат в два от класовете във ветроходните спортове. През 2017 год. също е планирано европейско първенство и се очакват доста посетители и отбори ,които да тренират. Затова ще подменим настилката...

...става въпрос за зоната между яхт пристанището и фара, нали така?
 ...да, това е около яхт порта, но ще има промени от Морска гара до Магазия 1 или до чупката на вълнолома. Това са Първо и Второ корабно място. Районът ще бъде облагороден, а проектът включва изграждането на пътна настилка, на две пътни платна, изграждане на паркинги, обособяване на зелени площи...

...на проекта се вижда, че предвиждате обособяване на кръгово движение между пасажерския терминал и трафик кулата...защо избрахте това съоръжение? Да, там ще има кръгово движение за регулиране на движението по най-удачен начин. Когато има круизен кораб има много автомобили и автобуси. С кръговото автобусите ще могат лесно да преминават без да натоварват движението. Ще има и паркинги за автобуси и автомобили. Предвижда се и ново осветление. Проектът включва и много зелени площи, нова паркова мебел.

Между първо и второ корабно място в момента има огромни кранове, жп релси. С тях какво ще стане?
Всичко това ще се демонтира. Релси, кранове. Ще бъдат преместени. Обсъждаме идеята да оставим евентуално един кран, който да бъде реконструиран, освежен, за да остане като атракция в зоната.

А  планирате ли да превърнете самия вълнолом в място за разходки и пълноценна част от зоната за обществен достъп?
Мога да кажа, че през 2015 год. възложихме и беше разработен работен проект за реконструкцията на целия вълнолом. От фара до края му...почти до входа до Фрегатата. Имаме работен проект, съгласуван е с институциите. Разбира се ремонт на такова голямо хидротехническо съоръжение като вълнолома с основна функция защита е доста скъпа дейност. Наистина са нужни сериозни сердства за неговата реконструкция. Към момента търсим средства за неговата реконструкция. Целта е да подобрим неговата защитна функция в по-добри параметри. В работния проект е заложено изграждането на пешеходна алея по самия вълнолом. Ще бъде на височани 6.30 м. Достатъ чно широка 2.20 м., което е нормално за разминаване на хората. Ще има и пейки по алеята. Започне ли самата реконструкция и това ще бъде извършено. Но наистина са нужни много средства.

Да се върнем към вертикалната планировка около Морска гара. До началото на активния сезон какво ще успеете да свършите?
Така както от пристанищния оператор обявиха, че очакват първия круизен кораб на 6 май, надявам се да сме към своя край на изпълнението на строителните дейности. В рамките на няколко дни ще се подпише договора за изпълнение, както вече ви казах. Офертата на изпълнителите е между четири и пет месеца за цялостно изпълнение. Така че ако започнат в средата на февруари, в рамките не четири пет месеца трябва да са приключили. Не мога да кажа ,че 6 май ще са приключили, но за началото на активния сезон ще бъдат приключени строителните дейности.

Очаквате ли, че след ремонта тази зона ще се превърне в новото любимо място за разходки на бургазлии и гостите на Бургас?

Убеден съм ,че ще се случи това. Като човек, който има проекта пред себе си и само като си го представя визуално, смятам, че хората след време просто няма да познаят пристанището в тази му част заради новия му облик.        

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...