спорт 02 дек. 2016 2016-12-02 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbWNzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f4daf83943cbf60810077849214408db354036a9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2391.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Тома Томов: Най-големият капитал на ФК „Черноморец” 1919 са децата и юношите

Тома Томов е един от легендарните президенти на футболния отбор „Черноморец” Бургас през 80-те и 90-те години на миналия век. През миналата година заедно със съмишленици г-н Томов създаде сдружение „Бъдеще за Черноморец”, чиято основна задача беше възстановяването на клуба като ковачница на таланти и връщането му на футболната карта на България. Какво се случи оттогава до декември 2016? Ето и отговорите, които ни даде в своя офис Тома Томов, докато изработваше членска книжка на почитател на "акулите" чак от САЩ.

Каква е оцеката ви за представянето на „Черноморец” през есенния полусезон?

Много е различно...изпълнено е с много емоции. По отношение на ДЮШ сме безкрайно доволни от представянето на всички формации. Направихме много добра школа. Девет гарнитури имаме от деца, родени през 2008 год до юноши старша възраст. Привлякохме най-добрите треньори от ПСФК „Черноморец”. Тези, които се водеха по документи към ПСФК „Черноморец”. Правя това уточнение, защото община Бургас им издържаше школата. Почти сички наши отбори заемат първите места във своите възрастови групи. Нещата се развиват много добре.

Децата и юношите ли са най-големият капитал на „Черноморец”?

Да, огромен капитал е. Ние възстановихме това, което беше по наше време. Не взимаме никакви такси от малките играчи. Не затрудняваме родителите им, не затрудняваме и треньорите, защото няма как някой баща или някоя майка да каже, че щом плаща такси, детето и трябва да играе задължително. Опитваме се да въведем един много прецизен учебно-тренировъчен процес. Имаме директор на школата, това е Николай Кръстев. Той се справя много добре с тази длъжност и отделно тренира юношите старша възраст. 

Имаме обаче един огромен проблем. Това е тренировъчната база. Всъщност такава не съществува.

Къде тренират всичките ви отбори от школата?

Една част, имам пердивд по-малките от 2005, 2006, 2007 и 2008 год  тренират на малките терени в комплекс „Славейков”. Проблем имаме с терените за  старшата възраст, с U17, U15, с отборите от възрастовите групи 2004, 2003, 2002 год . Те трябва да тренират на игрища с реални размери. Такива терени няма или по-точно има, но не ни разрешават да ги ползваме. Знаете ,че на стадион „Черноморец” има достатъчно терени, но не можем да тренираме там. Затова сме се прехвърлили на базата във Ветрен. За съжаление там теренът не е от най-добрите. Маломерен е, дренажната система е в окаяно състояние. Аз съм участвал преди години в изграждането и. Тогава тя беше една от най-добрите в страната, но сега е затлачена, запушена. Отделно от това водата, с която поливат терена ,е питейна и освен, че е скъпа е със слабо налягане и с две пръскачки не могат да полеят терена. Един ден тренираме, на другия ден не можем. Зависими сме от климатичните условия.

Когато вали дъжд, не ползваме игрището, за да не повредим тревната настилка.

А нали водехте преговори със собствениците на ПСФК „Черноморец”, за да получите достъп до два от терените на спортния комплекс „Черноморец”...защо не получихте разрешение?

За съжаление г-н Митко Събев категорично отказа. От февруари месец до лятото се борехме за това. Имаме няколко писма до прокуриста на клуба. Първоначално искахме да поемем подръжката на цялата базата, ние да си я поддържаме. Дори в един разговор по телефона Митко Събев ми каза „Ние трябва да сме луди, ако не ви я дадем”

А защо не ви дадоха базата?

Ами...защото те непрекъснато си променят мнението. Дойде един момент, в който поискахме първи терен, съблекалня и двата терена, бившият „Балон” и „Кошарата”, които в момента са обрасли с трева...те не са и терени. Поискахме тези две игрища, за да ги реновираме, да ги направим годни за тренировки. Казаха ни „ОК, Митко Събев е съгласен” и ...пак нищо не стана.

Това е омагьосан кръг...но как в ще развивате мъжки отбор при това положение?

Заради точно тези неуредици настъпи срив в мъжкия ни футбол. Първо в навечерието на първенството в „А” Окръжна група поканиха Ангел Стойков за треньор на националния отбор до 19 год. Той се справя много успешно в момента. Наложи се да назначим един от треньорите в школата, защото все пак си разпределяме бюджета много прецизно. Не можем да излизаме извън рамките му и да молим спонсорите за нови средства.  Сложихме в последния момент Нено Ненов, а той не познава играчите ,не ги е селекционирал. Така тръгнахме в „А” Окръжна група. Искама да кажа, че не преследваме влизане в „А” група, ако не сме решили преди това проблема с учебно-тренировъчната база. Безмислено е дори да влизаме във „В” група, ако нямаме база, защото там трябва да се тренира през седмицата. В момента в аматьорската група единствено ние провеждаме по две тренировки седмично след работно време. Така че основният проблем при нас е липсата на тренировъчна база.

Има ли шанс да решите този проблем?

От месец февруари 2015 год, когато създадохме Сдружение „Бъдеще за Черноморец” и от 4 август 2015, когато регистрирахме ФК „Черноморец” 1919 ние сме провели над 35 срещи с кмета Димитър Николов.  Основната тема за разговор е била базата на стадион „Черноморец”. Не сме изхарчили една стотинка на общината.

А как издържате школата, щом тя е без такси, как плащате на треньори, как издържате мъжкия отбор? Помагат ли ви местни компании и предприемачи?

Да, мога да кажа кои са фирмите, които ни помагат.  Васил Данев, изп. директор на Трансвагон, д-р СпасимирИванов, собственик на клиника Лайф Хоспитал, фирма Томи и още няколко дребни договора по 1000 лв, по 2400 лв за година...

Тези хора вярват във вашя проект или някой партиен лидер им е наредил да ви помагат?
Почитател на "акулите" от Лас Вегас САЩ току що е получил своята членска карта на "Черноморец" 1919
Това са хора, които вярват в нашия проект. Те обичат „Черноморец”,  били са щастливи да са по трибуните във времената, когато ние се мръщехме, ако там има 15 000 зрители. Защо имаше тогава толкова много хора на мачовете? Много просто, защото 80% от играчите на терена бяха местни момчета. Всеки човек на трибуните отиваше, за да гледа играча от неговия квартал. Половин Несебър идваше да гледа Николай Русев Джангъра с екипа на Черноморец. Да не говорим за хората от квартал „Акациите”, от Меден рудник. Но нека не се връщаме толкова назад. Просто посочвам нещата като пример.

Добре...няма да гледаме назад, а напред към бъдещето. И сега накъде?

Знаете, че се създадоха две комисии, които да разследват какво се е случвало в ПСФК „Черноморец” Бургас. На едната и изтече мандата с председател Евгений Мосинов. Второта е с председател Костадин Бачийски. Той прояви голямо търпение и отдели много време. Не можа да се намери достъп до финансовата документация на ПСФК „Черноморец” Бургас. Стигна се дотам, че те обявяват 27 млн лв задължения към собствениците, а в същото време не може да се види откъде идват тези дългове. Не е тайна ,че разходите с подписания договор за наем на стадион Лазур са 120 000 лв на месец. И за кампуса. 7 млн. лв дългове са натрупани само от тези наеми . Председателят на Надзорния съвет на ПСФК „Черноморец” Митко Събев взима по 120 000 лв на месец от отбора, който е и негов, за да ползва собствения си стадион. Това са нелогични истории.

Второ, ние не можем да разберем кой е издал заповед за разфасоването на стадион „Черноморец” и за обявяването му за съоръжение, на което не може да се води спортна, тренировъчна и състезателна дейност и веднага след това се подписват договори за наеми на стадион Лазур и за Кампуса. Никой не може да провери как е станало това. Затова на последната общинска сесия се реши да сигнализират Прокуратурата и да вкарат икономическа полиция за изземването на документацията. Но идва следващия момент. В четвъртък миналата седмица Съветът на директорите взе решение да обявят фалит. Иван Цанев и Мирослав Иванов, двамата представители на община Бургас, които трябва да защитават нейните интереси, са гласували „за” фалита. А можеха да гласуват поне „въздържал се”, за да може да се притискат хората, които искат фалит, да дадат документацията.

А обнадеждава ли ви това, че кметът Димитър Николов заяви предо бщинските съветници, че на спортния комплекс „Черноморец” може да се строят единствено и само съоръжения за спорт, а не кооперации, офиси и други такива обекти?

Митко Николов точно това каза. Сменен е статутът на квартал „Акациите”, но тези 140 декара на стадиона не влизат в тази промяна. Това е територия единствено за спорт. И Димитър Людиев това каза, че няма да бъде продадено нито едно парче земя. Това е много обнадеждаващо. А иначе ДЮШ, родителите на децата от школата създадоха Инициативен комитет и те поискаха среща с кмета, за да му връчат своите предложения и ще ги входират в деловодството на общината.

автор: Красимир Калудов
Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...