култура 02 ян. 2016 2016-01-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBak01IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f978addd1ad4df0e7fa732bfe7564d8477df01fc/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_23231.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Йорданка Ананиева: Очакваме хубави новини за образованието и културата в Бургас

Зам. кметът по образованието и културата на общиа Бургас Йорданка Ананиева очаква поредица от хубави новини през 2016 год. в ресорите, за които отговаря. Г-жа Ананиева анонсира накратко промените, за които ще работи с екипа си.

Какви хубави новини да очакваме в сферата на образованието и културата в община Бургас през 2016 год.?
Много са хубавите неща, които очакваме, за които ще се постараем и за които ще работим да се случат през 2016 год. Надявам се Оперативната програма „Образователна инфраструктура” да е първата от новия период в община Бургас с новите обекти, които са включени в нея. Ние сме обявили вече тръжните процедури , тече в момента оценка на постъпилите проектни предложения, така че се надявам до края на месец март или началото на април да имаме избрани фирми, които да започнат работа по реконструкцията на бившия дом за деца, лишени от родителски грижи „Александър Георгиев-Коджакафалията”, новия корпус на ЦДГ 11 „Чайка” и двете големи реконструкции на спортните игрища на училище „Елин Пелин” и училище „Кирил и Методий”. Това са нещата ,които вече сме стартирали. В същото време тече обществената поръчка за реконструкцията на районната отоплителна централа, тя също е за 2016 год. Много важен за нас проект е свързан със здравословното хранене на децата и учениците. Стартирахме работа по новата визия на ученическите столове, защото в детските градини работата е в ход. В училищата обаче има много да се свърши по модернизирането и обновяването на визията на столовете, за да се превърнат в привлекателно място за децата...да отидат там и да пожелаят да се хранят там. Целта ни е столовете да отговарят не само на естетически предпочитания на учениците, но и да покриват вкусовите им изисквания.

Навсякъде ли ще въведете тези промени? Не, не навсякъде. Първоначално ще направим тази промяна в две училища през 2016 год и постепенно ще продължим с другите. Все отнякъде трябва да започнем...

...от кои училища ще започнете с това обновление на ученическите столове?
Това са училищата „Кирил и Методий” в центъра на Бургас и „Петко Росен” в к-с „Меден рудник”. Избрали сме ги, след като стана ясно кои училища искат да се включат в тази програма. Проучихме ги и след това избрахме тези две учебни заведения, защото имат своя кухня и ученици от 1 до 12 клас, т.е прави се меню за цялата гама от ученици.  Освен това училищата са на достатъчно комуникативно място  и имат достатъчен брой ученици.

Това ли ще бъдат стандартите, които ще налагате в училищата в община Бургас?
Да. Ще започнем с тези две училища, след това ще покажем модела, който трябва да се следва. Това ще е предизвикателството пред нас.

Въведохте като стандарт изучаването на английски език в детските градини. Оправда ли се тази идея и има ли подкрепата на родителите и преподавателите? Това е постижение, което се доказа. Много коледни тържества в детските градини заложиха и на английски език. Наистина се получава много интересно и децата проявяват усърдие и имат желание. Не само, че няма да прекъснем това обучение, но ще го продължим навсякъде в първи клас в училищата. Досега не се изучаваше във всички училища. Целта ни е в първи клас да осигурим една приемственост  и след това във втори клас вече по-лесно да се продължи с редовното обучение по английски език.

А разглеждате ли вариант да се въведе изучаване на френски или немски език в детските градини , ако има желание на родителите и децата?
Не е изключено и сега да се обучават по други езици, например и на руски. Това го има като възможност, но е обвързана с желанието на родителите, докато английският език е базисен и международен. Там ще продължим усилията, за да имат децата в първи клас едно добро ниво преди задължителната подготовка по чужд език.

А за културата...какво ново? 
Културните ни проекти също са интересни. Нямаме прояви, които ще отпаднат през 2016 год и затова предвиждаме да се провеждат във формата, който е бил вече наложен във времето и с който бургазлии ги познават и очакват.    
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...