спорт 28 ноем. 2016 2016-11-28 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBak13IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4180bd1baff60c6d132f0b0285d8bad4fb205a19/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2322.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какво всъщност се случва с общинския футболен клуб „Черноморец”

От няколко дни в различни медии се разпространява  информацията, че общинският футболен клуб „Черноморец” Бургас е обявил фалит и е изправен пред разпродажба на активите, т.е градът ще загуби безвъзвратно спортния комплекс, разположен върху площ от 140 дка в квартал „Победа”

Проверка на „Бургаски репортер” установи следното.

На състоялото се през миналата седмица заседание на съвета на директорите четиримата членове, мжеду които двама от общината, са взели единодушно решение да се пристъпи към процедура за обявяване на клуба в несъстоятелност.

Присъстващите двама представители на общинския съвет Златина Георгиева и Костадин Бачийски са изразили своето несъгласие с решението.

От ръководството на клуба обясняват, че този ход е предприет, за да се защити „Черноморец” от исканията на многобройните кредитори.

По време на заседанието единият от собствениците Митко Събев е поел ангажимент,  ако се наложи, да покрие лично задълженията на клуба към държавата и общината, които възлизат на около 3.7 млн. лв.

По този начин общината няма да има основние да разпродава активи, за да покрие дължимите към нея суми, генерирани от неплатени такса смет и други данъци. Митко Събев също няма може да разпродава активи на клуба.

Колкото и невъзможно да звучи, в предстоящата процедура по обяваване на клуба в несъстоятелност съществува вариант да бъде представен план за оздравяване или да се трансформират дълговете в акционерен капитал.

До изненадващото за спортната общественост решение се стигна след пет или шест години в тотална безтегловност на клуба или време, през което собствениците не предприемаха абсолютно НИЩО. 

Звучи парадоксално, но спешното събрание на Съвета на директорите  е било предизвикано от това ,че единият собственик, в лицето на община Бургас, е започнал да събира дължимите си суми, чрез продажба на собственост на клуба.

Производството е стартирало въз основа на опис на имущество, направен от публичен съдия изпълнител.

Запознати смятат, че предстои дълга и болезнена процедура, в която решаваща дума за изхода от ситуацията ще имат бъдещият синдик и съдът.

В момента общинският клуб "Черноморец" Бургас е на дъното на аматьорския футбол, а допреди няколко години в епохата на Красимир Балъков и Фреди Бобич имаше амбиции да предизвика футболна революция в България. Е, за пореден път революцията изяде своите деца.

автор: Красимир Калудов

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...