различно 17 юли 2016 2016-07-17 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmNvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9bee00ffe3ddde89399e239323edb0b8d810d753/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_230.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Аязмо на Св. Марина носи лек и надежда за вярващите

Странджа планина е колкото позната и приветлива за туристите, толкова и мистична, криеща тайни, запазени през вековете.

Параклиси, лековити извори и светилища има край почти всяко странджанско село. Преданията и легендите за тези чудни места са много и се предават от уста на уста сред местните хора. А посетителите, които искат да чуят необикновените истории и лично да се убедят в истинността им, с всяка година стават все повече.

Едно от тези тайнствени кътчета в Странджа е пещерата- светилище на Св. Марина. Тя се намира на около 100 км от Бургас, на 12 км от село Сливарово и само на няколко километра от границата с Турция.

По стените на самата пещера тече вода, за която се вярва, че е лековита. Тя се събира в специални съдове, поставени на пода, от които всеки може да си вземе, с надеждата да бъде излекуван. Кога точно е създадено светилището не се знае, но местни хора разказват, че то е било най-големият култов център на светицата в Югоизточна Тракия. Лек за своите болежки тук са търсили не само българи, но и хора от чужбина.

Според поверието, всеки, който дойде при аязмото с някакво оплакване, трябва да донесе със себе си малка фигурка на човек или само на болния орган, направен от метал или изрязан от ламарина. „Макетите” се оставят при входа на пещерата или пред иконата на Св. Марина. Вярва се, че така болестта ще остане запечатана във фигурите, а страдащият ще се прибере здрав.

С подобна цел се прави и още един мистичен ритуал – вярващите закачат конци или дрехи на болни по клоните на намиращите се в близост дървета.

От източната част на пещерата има тесен процеп и според поверието през него могат да минават само моми и ергени. Мястото е труднодостъпно и хлъзгаво заради стичащата се вода, но поверието гласи, че всеки, който успее да се промуши, ще бъде здрав.

Света Марина е една от най-почитаните светици в Странджанския край. Смятана е за лечителка, която прогонва болестите и помага на бездетни жени. Често е изобразявана в иконите, хванала дявола за рогата, като се вярва, че със своята воля и благочестие, тя е успяла да победи злото. Св. Марина се почита на 17 юли (по стар стил 30 юли). 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...