политика 24 ноем. 2016 2016-11-24 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ2d1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a2e75e23d17e8d8ae2bbc3b7f6e0baef53634a66/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2263.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кметът на Поморие със свое предложение за избора на народни представители

Кметът на Поморие Иван Алексиев публикува обществено писмо със свое собствено предложение относно това как трябва да се избират народните представители.

В него градоначалникът изрично подчертава, че това е лично мнение, предоставено на широката общественост за коментар, дискусия и дебат по темата, с което той не ангажира никого.

Писмото е адресирано до политически партии, омбудсмана на Република България, национално сдружение на общините в Република България, експерти в изборното право, инициативни комитети, медиите и всички заинтересовани страни.

Ето какво се казва в писмото, което публикуваме без редакторска намеса.

Уважаеми госпожи и господа,

Във връзка с проведения референдум и течащия в публичното пространство дебат относно избора на народни представители – мажоритарен или пропорционален, поставям на Вашето внимание и експертно мнение едно предложение за обсъждане и коментар.

Целта на демокрацията е хората (народът) да имат пряк достъп до властта и да влияят върху нея чрез свои законно избрани представители. Колкото и да говорим за пряка демокрация, реално става въпрос за косвена демокрация, тъй като чрез своя глас гражданинът делегира права на друг субект, който да го представлява и да взема решения вместо него. Целта на мажоритарния вот е да изберем пряко нашия представител и да можем да контролираме неговите действия по-нататък във властта.

Но аз предлагам на Вашето внимание една друга идея, а именно:

Мажоритарни избори в България, към момента, има за Президент на Република България и за Кмет (на община и населено място), но най-пряк мажоритарен елемент има при избора на Кмет. Защо? Защото кметът е всеки ден сред своите съграждани. Той живее с болките и радостите на всеки един от тях. Той е отдушникът, понякога и „тапа” на процесите в своя град и община. Кметът живее ежедневно, ежечасно, ежеминутно с пулса на града и селото. Той е човекът, до който може да стигне всеки, по всяко време на денонощието, било за хубаво или за лошо - от раждането до смъртта.

Предложението ми е защо да не се помисли за създаване на две камари – долна и горна.

В долната камара влизат всички избрани Общински кметове – 265 на брой, а в горната – 120 депутата, мажоритарно избрани, като изборите са в един и същ ден.

В долната камара се „коват” законите, а кой по-добре от кметовете знае какво трябва да се направи? Те всеки ден са на „терен”.

В горната камара се затвърждават предложените от долната камара законопроекти, ратифицират се важни международни спогодби и споразумения и всичко що е необходимо от гледна точка на държавността, за да бъде една държава стабилна и просперираща. А всичко що е „ежедневие”, да се решава в долната камара, тъй като кметът е част от това ежедневие и неговите съграждани няма да го оставят да е извън „темата”.

Уважаеми дами и господа,

Може тази идея да Ви се струва странна, но ако наистина искаме да избягаме от популизма, от фалша и да дадем пряко участие на народа във властта мисля, че това е пътят, по който трябва да вървим. Защото всички сме патриоти, не само определени политически формации и всеки от нас иска нашата държава да е стабилно, сигурно и спокойно място за живеене, учене и бизнес.

 

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...