здраве 23 ноем. 2016 2016-11-23 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ013IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c1e2063dcb8f9cf642c6046e129a10de9d2cb95b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2223.jpg

Burgas Reporter Ltd.

В Бургас се правят първите у нас лазерни операции на запушени слъзни канали

Бургската болница вече предлага иновативно лечение на запушени слъзни канали, които се третират с лазер. 

Подобна процедура се извършва за първи път в България. Революционният метод е въведен от началника на УНГ-отделението в УМБАЛ Бургас д-р Даниел Петков. 

Методът е приложен вече на няколко пациенти в Очна болница „Бургас“, защото само там има лазер, с който може да се направи ендоскопската процедура. С тази иновация специалистите от двете болници обединяват усилията си в името на медицинската наука и комфорта на пациентите.  

Лазерното лечение е сред най-новите техники в световен план и съвместява специфики от сферата на офталмологията и оториноларингологията. Представен е на няколко световни конгреса и вече традиционно ще се прилага и в Бургас. Той е много голямо облекчение за пациентите, защото не се правят разрези и не остават белези. 

Когато слъзните канали са запушени, човек страда от обилно сълзене (епифора), което може да е придружено от чести очни инфекции. Масово у нас този проблем се лекуваше чрез хирургична операция, при която се прави външен разрез и се създава отвор към носа. Вследствие на разрезите пациентът остава с видими белези в областта на лицето след операцията.

Предимствата на супермодерния лазер в Очна болница „Бургас“ позволяват интервенциите да се извършват по нов начин чрез минимално инвазивни техники – т.нар лазерна ендоскопска процедура. При нея достъпът до носа се извършва чрез миниатюрна камера (ендоскоп), а импулсите на лазера отпушват слъзните канали без разрези и без белези след възстановяването. Поставят се силиконови импланти, които, след тяхното премахване, водят до пълно възстановяване на слъзния апарат.

„Въвеждането на този метод в България е огромна крачка при справянето с нелекия проблем със сълзенето на очите. Освен че няма разрези, процедурата, извършена с лазер, изисква по-кратко оперативно време и по-бързо и леко възстановяване.“, посочва д-р Даниел Петков, един от водещите УНГ-хирурзи в Бургас и страната. 

„Новите технологии са от особено важно значение, когато са по-щадящи за пациентите и когато способстват за по-добрия резултат, затова за нас е от първостепенно значение нашите пациенти да имат достъп до тях“ – споделя управителят на СОБАЛ „Бургас“ д-р Николай Иванов. 

По новия метод вече са оперирани няколко пациенти, като при всички тях резултатите са повече от добри. 

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...