политика 02 юли 2016 2016-07-02 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdlFuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7809e618ff0322d049b293e2f6f7bde14da56a98/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Табаков: Улица "Богориди" трябва да върне автентичния си вид

Живко Табаков е един малцината безпрекословно и абсолютно вярващи хора в потенциала на Бургас да се превърне в силен туристически център. Заради авторитета си на визионер в тази сфера неслучайно той беше избран за съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Г-н Табаков коментира споровете около бъдещото оформление на централната бургаска улица „Богориди”, пречупени през призмата на туризма и бизнеса.

Какво е мнението ви относно предстоящото преобразяване на улица „Богориди”?

Мойта позиция е като на председател на комисията по туризъм. Това, което си давам сметка е, че ние наистина не сме предупредени за този инициативен комитет. Мотивите, които съм прочел, са, че е много важно да работим по визията, че това е най-важната ни туристическа улица. Визията ще бъде уеднаквена и мисля ,че се работи много в тази посока. Това, което ще направим, ще е да поканим пред комисията по туризъм инициативнияя комитет. Ще ги изслушаме, за да разберем какви са целите им. Когато говорим за заведения и ресторанти, трябва да знаем, че на улица „Богориди” имаме заведения, хотели, търговци. Важно е не само да изслушаме този инициативен комитет, а да започнем разговори със самите търговци. Важно е нещата, които правим оттук нататък, е да доближат улица „Богориди” до нейната автентичност, но да бъде и туристически ориентирана. Важно е когато говорим за визия, за уеднаквяване, да уважаваме мнението на художниците, на архитектите, но и на бизнеса. Да не забравяме, че в бизнеса и в търговията има маркетингови и търговски трикове, с коите ние трябва да се съобразим. Каквто и да си говорим, „Богориди” е една автентична бургаска улица, но тя е и търговска улица.

Как може да се постигне този баланс между търговците и останалите гилдии?

Баланс между търговците може да бъде постигнат много трудно, защото говорим за конкурентна среда. Това, което всички бургазлии обаче трябва да търсим е добра визия, съгласие от страна на инвеститорите, защото разходите няма да бъдат никак малко. Ако трябва, ще бъдат търсени и увеличения на наемите. Това не е ангажимент, който сме готови да поемем, но ще трябва да убедим тези инвеститори да реинвестират част от своите печалби. Ние търсим дългосрочен ефект, така да направим, че самата улица да е по-конкурентна.

Очаквате ли по време на тези разговори да ви бъдат представени нови концепции или вие ще представите готови варианти около които да се обединят?

По отношение на визията за самата улица...проведе се дългогодишен дебат с участието на община Бургас, с хора, които живеят на тази улица. За мен е много важно да бъдем внимателни и да не притискаме бизнеса, когато говорим за визия. Затова ще инициираме още разговори по темата и смятам, че ще стигнем до най-правилните решения.

Смятате ли, че това може да се приложи за толкова много сгради, паметници на културата?

Да, когато говоря за инвестиции и за разбиране...община Бургас трябва да е много активна. Трябва да намерим механизъм как да насърчим или да задължим собствениците на тези сгради да ги поправят и да придобият автентичен вид.

Влиза ли във вашата представа за автентичност новият бетон, който ще бъде подменен там и ще бъдат изсечени около 15 дървета?

Бих казал така. Хората, които са работили по този проект, със сигурност разбират повече от мен. Това, че днес си позволявам да взема отношение по този въпрос, е заради важността да участвам в разговорите за развитието на улицата и за нейната туристическа визия. Какви ще бъдат материалите, как ще бъдат разположени новите детайли...по това трябва да говорят архитектите.

Мислите ли, че ремонтът на улица „Богориди” е предизвикателство и за собствениците на сгради в пресечките и съседните улици?

Като общински съветник и като гражданин на Бургас няма как да не желая това да се случи. Вие знаете, че става въпрос не само на иницатива, но и на възможности.  Община Бургас трябва да работи в тази посока, да инициира подобни разговори и да намерим механизъм не само сградите по улица „Богориди”, но и по „Александровска”  трябва да променят своята визия, да върнат своя автентичен вид и да бъдат реновирани.

Бихте ли работил в тази посока, за да не се допусне дисбаланс и дисхармония между една красива търговска улица и не много добре изглеждащи пресечки?

Не напразно искам да участваме в този диалог, който е предложен от иницативния комитет. Ние ще го започнем. Ще седнем на една маса с този иницативен комитет, с общинска администрация, със собствениците на тези сгради. Ще разширим обхвата на разговора. Наистина е важно и улиците около „Богориди” да изглеждат автентично.

в интервюто са влючени въпроси и от други медии

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...