02 ноем. 2016 2016-11-02 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdUV2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e0e20d4d5f258582184793685042d4cb3bbeeb68/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_1914.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Табаков: Трайчо Трайков има огромен потенциал да защитава президентската институция


Живко Табаков е общински съветник от групата на Реформаторски блок Бургас. Местният лидер на ДБГ проведе поредица от срещи със симпатизанти на десницата в региона и е успял да "улови" нагласите на хората броени дни преди президентските избори.Представяме ви неговия кратък коментар

Преди да ви попитам за срещите с хората от Бургаска област, посветени на предизборната кампания на Трайчо Трайков и ген. Съби Събев, ще ми кажете ли лично вие с какво сте впечатлен от тях двамата? 
 
Това са разумни и спокойни хора, които имат качествата и компетентността да защитават националния интерес. Ген. Събев е пример за достоен български офицер, който е готов да постави интереса на България над личния си интерес. Той не е напуснал армията изненадващо, за да вземе 20 заплати и веднага да се включи в политиката, а е изкарал докрай службата си и е бил коректен към обществото и държавността. Затова около името му нямаше никакви колебания, когато и петте партии в Реформаторския блок го подкрепиха за кандидат за вицепрезидент. Трайчо Трайков е познат на широката публика от времената, в които беше министър в първото правителство на Бойко Борисов и твърдо отстояваше позицията за прекратяване на корупционните схеми в проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”. Надявам се, че тези качестваи на двамата ще бъдат оценени и от широки групи български граждани.
 
Когато започвате разговор с жителите на различните населени места из региона, те от вас ли чуват за г-н Трайков или вече той им е достатъчно известен?
 
Впечатлението ми е, че господин Трайков е доста разпознаваем. Това е интересно, защото след като беше министър, той не е заемал високи политически постове. 
 
В началото на тези обиколки споделихте, че сте фокусиран върху онези хора, които не знаят за кого да гласуват...смятате ли, че сте успял вече да привлечете вниманието на някои от тях върху кандидатпрезидентската двойка на „реформаторите”?
 
Моята стратегия е такава, защото съм убеден, че твърдите избиратели на Реформаторския блок, така или иначе ще гласуват за нашите кандидати. По всяка вероятност твърдите симпатизанти на ГЕРБ ще гласуват за госпожа Цачева. Между тези две кандидатури остават голяма група десни избиратели, които може би все още не са решили кого да подкрепят. Ако успеем да привлечем на своя страна сериозна част от тях, мисля че ще можем да постигнем сериозен успех. Лично аз залагам на добронамерена кампания и на отделяне на голяма част от времето си, за да обясня, че Трайчо Трайков има огромен потенциал да защитава достойно авторитета на президентската институция. Дали сме успели да убедим хората в правотата си ще видим в изборния ден.
 
В тези ваши обиколки попадал ли сте на симпатизанти на други кандидати?
 
Да. Все пак е кампания и всеки работи за кандидата си.
 
 С какво са полезни за вас срещите ви с опоненти из Бургаска област? „Кръстосвате”ли шпаги с тях или си пожелавате успех и се разминавате? 
 
Не съм конфликтен човек и разбирането ми е, че всеки има право на мнение, стига да го изразява по начин, който да не обижда останалите. Мисля, че изборите са възможност да убедим хората, че им предлагаме най-доброто, а не повод за скандали и заяждания на дребно. Така, че с опонентите по-скоро си пожелаваме успех, отколкото да кръстосваме шпаги.
 
Айтос и Карнобат доскоро бяха „червени” общини, Руен и Сунгурларе са капарирани сякаш от ДПС, ДПС има и много силно влияние в община Поморие..., заради бежанския проблем „патриотите” и техният кандидат Красимир Каракачанов са актуални в Малко Търново...какво планирате вие в тези общини...как ще успеете да привлечете гласове за вашите кандидати?
 
Ние се отнасяме с уважение към всички населени места, защото амбицията ни е да бъдем силни навсякъде. Нямаме бастиони и крепости и оценяваме факта, че във всяко населено място има хора, които ни симпатизират или са склонни да ни гласуват доверие. Към тях е насочена кампанията ни.
 
В коя община от Бургаска област преценяте шансовете на Трайчо Трайков и ген. Събев за висок резултат като най-добри? 
 
Надявам се това да е община Бургас, защото в нея има най-много избиратели. В основата си Реформаторският блок е градска формация, но това не означава, че сме загърбили малките населени места и сме се отказали от тях.
 
Обиколките на Живко Табаков по населените места бяха определени от колегите ви от Реформаторския блок като обиколки на Живко Табаков, т.е инициативата ви сякаш беше възприета като ваша солова изява...как приемате тази реакция на политическите ви партньори? Ревност, неразбиране, сгрешена комуникация... 
 
Обикалям областта, за да мобилизирам подкрепа за кандидата на Реформаторския блок. Надявам се, че останалите колеги също са предприели подобни солови изяви и вече са мобилизира значителен брой избиратели, както правя аз.
 
Имам прост въпрос към вас и се надявам да получа прост отговор. Един отбор ли сте бургаските „реформатори” или сте орел, рак и щука? 
 
Ние бихме могли да бъдем добър отбор, но това не зависи само от мен. Надявам се след изборите да направим реалистичен анализ, както на резултатите, така и на начина, по който работи Реформаторския блок в Бургас. В това число е добре да направим отчет и да дадем оценка на работата на общинските съветници през последната година и на депутата на нашата формация през последните две години. Това дължим преди всичко на избирателите, които са ни избрали за техни представители в местната и централната власт.
 
Наскоро заявихте, че вашата лична цел е да помогнете за това на балотажа да има две десни кандидатури, защото това според вас би променило тотално ситуацията в България....предполагам, че имате предвид Трайков срещу Цачева...как ще се промени ситуацията в страната, ако това се случи?
 
Силната десница е гаранция за развитие на обществото. България винаги е катастрофирала, когато е била управлявана от левицата. Ако на президентските избори има две десни кандидатури, това със сигурност ще означава, че ще продължим по пътя на стабилността и развитието. Ние все пак искаме да видим г-н Трайков президент.
 
Готови ли са вашите хора по места за изборния ден...имам предвид застъпници, набюдатели, членове на комисии? 
 
Да. 
 
Вярвате ли, че Трайчо Трайков ще стигне до балотаж? Какво бихте казал на десните симпатизанти от областта за важността на тези избори?
 
Моята работа е да работя за балотаж и го правя с всички сили. На десните симпатизанти ще кажа, че тези избори са изключително важни и вярвам, че те ще вземат най-доброто решение за България.

автор: Красимир Калудов

купуването и продаването на гласове е престъпление
Коментари