региони 04 юли 2016 2016-07-04 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmduIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7e6a5746cea22538019d5769c70b1d24fafca0b9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_16.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Как Община Бургас може да печели от продажби на...карбон

Ивайло Вагенщайн е общински съветник в Бургас от групата на НФСБ. Извън политическата си дейност той е фокусиран в сферата на енергийните проекти. Г-н Вагенщайн сподели пред „Бургаски репортер” подробности за индиректното си участие в разработката на авангардна технология, която може да донесе сериозни печалби и на Бургас.
 
Споменахте за авангардна енергийна технология, по която работите...ще разкриете ли някакви детайли?
 
По-скоро по този проект работи екип от чехи и една българка. Моето участие се изразява в това, че съм близък с консултата от българска страна...той известен в сферите на геодезията, два мандата беше шеф на Камарата на геодезистите. Не участвам пряко, просто ми е любопитно и затова присъствам на демонстрации, на място и наблюдавам самия процес. 
 
Що за технология и що за машина подготвят тогава в този екип?
 
Машината изгаря всичко без стъкло...органични продукти, отпадъци от полето, зелена листна маса, остатъци от зърнени кулутри след тяхното прибиране. Всичко това може да бъде изгаряно. Могат обаче да бъдат преработвани и автомобилни гуми. Технологията е абсолютно бездимна, на принципа на термолизата. Това е молекулно разграждане в камера при 500 градуса температура. Преминават всички тези отпадъци и след разграждането им излиза топъл въздух, който може да захрани 5 дка оранжерия. Излиза моторно масло за багери, трактори и булдозери. Излиза газ метан, с газметанов генератор се произвежда електроенергия 1 мегават или 2 мегавата. След този процес на изгаряне се отделя и карбон, това е другата суровина. Карбонът в зависимост от чистотата си може да има цена от 200 евро на тон до 1200 евро на тон. А ако карбон с ниска чистота мине през тази машина, той се обогатява през термолиза и достига чистота до 98%, което означава, че цената му се повишава до най-високи равнища. А чехите предлагат и договор за изкпуване на по-скъпия и чист карбон. 
 
Къде може да намери приложение тази разработка в България и в Бургас? Има ли аналог на тази машина у нас?
 
Не, вече две години се усъвършенства този модел. Знам, че има огромен интерес от ливански инвеститори. Казват, че в стоицата Бейрут има проблем с отпадъците, там улиците са затрупани от боклуци и ливанците проявяват  интерес към технологията за преработка на отпадъци. А за България...могат да се възползват общини, които имат големи депа за отпадъци с определено количество, за да може да се захранва тази машина и да работи целегодишно...така може да се изплати инвестицията в нея. Има създаден бизнес план, на който почива цялата тази организация, разходи, възвращаемост и др. Машината струва 3 млн. евро, а инвестицията може да се възвърне в рамките на година и осем месеца при пълно натоварване.
 
Как се нарича тази машина или апарат?
 
Нарича се НАТАРМ. Тя е по-скоро чешка технология, която се усъвършенства в България. Екипът работи в град Разлог в бившите военни казарми. Текат изпитания. Има още доста неща, по които се работи, но предстоят анализи. Най-вероятно скоро ще бъде завършена и ще може да бъде предлагана като нещо полезно и щадящо природата.
 
Може ли такава машина да действа на територията на сметището в Братово, където повечето общини от областта депонират своите отпадъци?
 
Може, аз затова проявявам интерес като член на общинската комисия по опазване на околната среда. В тази връзка мога, когато цялата документация по тази машина бъде завършена, тогава мога да предложа община Бургас да закупи евентуално такава технология...
 
А община Бургас как ще спечели от подобна инвестиция? Ще продава карбон ли?
 
Не само от това. Топлият въздух може да захранва оранжерии наблизо до сметището, наример...може да е някакво публично частно партньорство, стига разбира се общинска администрация да прецени, че това е полезно за града и общината.
 
Не става ли въпрос за обикновен лобизъм от ваша страна?
 
Не, няма лобизъм. Инвестицията би се изплатила за една година и осем месеца. Технологията е бездимна, няма замърсяване, няма вредни емисии. Ще бъде полезна за обществото.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...