22 окт. 2014 2014-10-22 2016-12-24

Burgas Reporter Ltd.

Андрей Едрев осъди държавата

Андрей ЕдревИзвестният с бунтарския си дух Андрей Едрев успя да спечели дело срещу държавата, свързано с прозрачността на договорите за подземните богатства.
Бургазлията влезе в съдебната битка след като му е бил отказан достъп до договорите, които страната ни е сключила с канадската минна компания „Дънди Прешъс Метълс”. Фирмата развива дейност край Челопеч и Крумовград. По неофициална информация годишно от там се изнасят тонове земна маса, съдържаща злато, както и други ценни метали като германий, талий, платина и паладий. Още преди делото Андрей Едрев заяви, че целта му е съдът да задължи Дирекция „Правителствена информационна служба“ в Министерски съвет да огласи концесионните договори за подземните богатства.
В резултат на поведената борба – подкрепена от много граждани и различни неправителствени сдружения - Административният съд в София отмени решението на държавния експерт в Дирекция „Правителствена информационна служба“ към Министерския съвет, издадено на 15-ти май т.г., по заявление за достъп до обществена информация.
Съдът в лицето на съдия Николина Янчева взе решение администрацията на Министерския съвет да заплати на Едрев сумата от 460 лева – разноски по делото. Решението обаче подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Според решението на магистратите правителството трябва да осигури на ищеца препис от целия концесионен договор с чуждата компания, както и анексите и приложенията към него. По този начин Едрев се надява да излезе на светло информацията колко милиарда лева държавата ни губи от неизгодни договори.
Потърсихме Андрей Едрев, който от две години живее на остров Бали, за да коментира казуса и да сподели доволен ли е от решението на съда. Вижте какво казва бургазлията в интервю, дадено специално за „Бургаски репортер” от далечна Индонезия. Коментари