политика 09 юли 2016 2016-07-09 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

Няма да има втори референдум за Brexit

 Правителството на Великобритания официално отхвърли петицията за провеждане на втори референдум за оставане в Европейския съюз, съобщава „Индипендънт".

Онлайн документът беше подписан от повече от 4,1 млн. души, след като станаха ясни резултатите от историческия вот. Това е петицията с най-много подписи откакто правителството въведе процеса на собствената си уебстраница през 2011 г.

В официално писмо британското външно министерство посочва, че 33 млн. души са се произнесли и „тяхното решение трябва да бъде зачетено". „Сега трябва да се подготвим за излизане от ЕС", допълват в писмото.

Петицията призоваваше правителството да анулира вота в полза на брекзит, тъй като резултатите не бяха категорични, а с разлика само 4% между „да" и „не". В писмото от британското външно се посочва, че при гласуване на закона за провеждане на референдуми не е опоменат конкретен резултат, при който трябва да се анулира даден вот и поради тази причина втори референдум е немислим.

„Както министър-председателят и правителството поясниха преди провеждане на референдума, това е решение е много важно и то трябва да бъде уважено. Правителството на Великобритания е твърдо решено да осигури възможно най-добрия изход от ЕС", пише още в писмото.

Въпреки невъзможността за провеждане на втори референдум, голяма част от британците смятат, че такъв трябва да се проведе, но когато Великобритания договори условията за излизане от ЕС. Тогава тези условия ще бъдат гласувани на референдум и ако хората решат, че те не са добри, правителството трябва да направи всичко възможно да остане в ЕС.

Източник: standartnews.com o

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...