образование 01 сеп. 2016 2016-09-01 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaEVzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--deb418e7cc7e2fad3ce49ed808d7de460cb35de2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_1077.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кметове ще обезопасяват маршрутите до училище

Директорите на детските градини и училища ще предлагат на общинските кметове да обезопасяват маршрутите, през които децата ходят до учебните заведения.

Това е записано в Система за организация и управление на дейностите, свързани с обучението по безопасност на движението по пътищата (БДП), одобрена от министъра на образованието и науката Меглена Кунева. 

Тазгодишната Система отново предвижда учителите да преминат квалификационни курсове по преподаване на пътна безопасност. Такива обучения трябва да се провеждат на всеки 4 години. В детските градини, центровете за подкрепа на личностното развитие и училищата ще продължат да действат комисии по БДП. Те ще подпомагат директора в контрола на обучението и реализация на общи инициативи с местните и държавни власти. Освен това, ще имат право да правят предложения до кметовете за подобряване на пътната инфраструктура около учебните заведения, а в края на учебната година ще трябва да отчитат дейността си пред Педагогическия съвет. 

Директорите ще трябва да издават заповеди за забрана на достъпа на превозни средства до дворовете на учебните заведения, за системно наблюдение на пътната инфраструктура, както и да уведомяват компетентните органи за необезопасени участъци. Заедно с родителите и класните ръководители, те ще определят маршрутите на движение на учениците и ще предложат на общините да обезопасяват местата, през които ще минават децата. 

Ръководителите на училищата и детските градини ще определят и ще съгласуват с ДАИ и Пътна полиция маршрутите на междуградските автобуси, с които ще се превозват децата, и ще утвърждават списък на учениците.  

В одобрената от министър Кунева Система е записано, че водачите на междуградските автобуси ще преминават медицински прегледи. Транспортните средства също ще бъдат подложени на технически контрол.
 

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...