култура 09 юли 2016 2016-07-09 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa3NvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4698698f358a123494c561446bb2e13848baff92/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_107.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Знаете ли колко имена е сменил Бургас през вековете?

Мнозина свързват Бургас преди всичко с морето, други добавят към това и „неговите трудови хора”, но малцина биха могли да изброят всички имена, с които е бил наричан града през вековете.

А стара колкото света е истината, че за да имаш светло бъдеще, трябва да познаваш миналото си. 

Според изследване на краеведа Иван Бубалов, от възникването си до наши дни черноморският град е бил известен с имената: Поро, Пиргос, Бургас и Анхиало Бургас. Появата на тези названия е свързана с географските и природните дадености на залива.

С името Поро на картите се отбелязва нововъзникнало селище през 16 в. – предшественик на днешен Бургас. То се е формирало на северния бряг на залива (около днешната Централна гара) след 1550 г. Изследването показва, че картографите използват наименованието Поро в продължение на 166 г. (от 1584 до 1750 г.) Постепенно обаче селището започнало да се нарича и с други имена – Пиргос, Боргас, Бургас. Името Поро е било изместено напълно от картите след Освобождението (1878 г.)

Интересен факт е, че на една военна карта, изработена за Руско-Турската война (1768 – 1774 г.) и показваща пътищата от България към Цариград, картографите са отбелязали крепостна кула между Бургас и Поморие, наречена с името Пирсо. Според Бубалов тя се е намирала на „високия северен бряг, в близост до Летния театър и Морското казино”. От кулата са се наблюдавали идващите кораби от Поморие (Анхиало), а също и движещите се по суша хора, пешеходни кервани и военни части. Те са минавали по стария римски крайбрежен път, който се извивал от кръстовището при Старата болница и се е спускал към Старите хали. Именно няколкото крепостни кули в района са станали причина средновековното градче

Поро да започне да се нарича Пиргос – т.е. кула, изградена върху стената на стратегическа крепост. В по-широк смисъл наименованието „пиргос“ се възприема като название за „укрепление, крепост, замък”. Затова при анализиране на стари източници трябва да се следи самия контекст. Aко „превъртим лентата” малко по-назад във времето, можем да проследим откъде идва съвременното наименование на града – Бургас.

Топонимът „Бургас” има далечен тракийски произход. Той се е получил от основата „пирг”. Под влиянието на фонетичните закони през вековете формата се е преобразувала на „пирг – бирг – бург“ – до Бургас. Чисто смислово между тези наименования няма съществена разлика, защото „пирг” означава кула, а „бург” – укрепление, крепост, замък. От тези обяснения става ясно, че името Бургас е свързано с някакви крепости. Затова в някои източници може да се види, че Бургас е наричан „Град на крепостите” или Град на бургите”. 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...