икономика 30 дек. 2013 2013-12-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFZEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8a5ca8707538966a02c9eed6c9baeb31e76394f8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_10600.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Земеделецът Бенчо Бенчев: Не губим надежда, макар че не сме равнопоставени с европейските колеги


Бенчо Бенчев е един от най-крупните земеделци в Бургаска област. Освен със земеделие той се занимава и с животновъдство в своята кравеферма. Г-н Бенчев сподели равносметката си от изминалата година и очакванията си за новата. 

Как приключи годината за зърнопроизводителите?

Годината беше много добра като резултати от производството. За сметка на това изкупните цени бяха по-ниски спрямо миналата година. С 30-40% по-ниски. В началото на кампанията казах на много колеги, че всички световни фирми се събраха в Амстердам в Холандия и направиха един картел. Свалиха просто цените. Големите международни търговски фирми се договориха да дават такива цени и това беше. Като количество зърно бяхме доволни, но като цена не сме доволни.

С каква цел големите компании смъкнаха цените?

 С цел печалба. Просто искат да реализират по-висока печалба.

 Какви са очакванията ви за задаващата се година?   

Един бог знае какво ще бъде. Всичко сме направили както трябва. Засели сме навреме. Времето позволи да се справим с всички изисквания. Засяхме навреме, навреме изорахме, с хербицидите успяхме също да наторим. Ако продължава времето така, ще бъде много добре, но нищо не знае. Зависи от природата.

Доскоро ви сочеха обвинително с пръст вас земеделците като привилегировани заради субсидиите, докато животновъдите и зеленчукопроизводителите не получаваха пари. Продължава ли този дисбаланс?

Не смятам, че е така. Ние сме дори ощетени. Ще ви кажа защо. Пред когато кандидатствахме за европейски субсидии, го правихме с очертани площи. А сега го правим на сляпо. Нямаме информация. Получават се много застъпвания, а това е за сметка на субсидиите. После се чуваше, че трябва да се плащат до еди колко си хиляди евро на арендатор. Също смятам, че не е правилно. В България има да речем 10 млн декара обработваема земя, по еди колко си лева субисидии, трябва да получи толкова. Дали работи един десет или сто, няма значение. Така ни ощетяват изкуствено.
Аз обаче няма нищо против зеленчукопроизводителите и животновъдите. Всички трябва да получават субсидии. Не знам дали знаете, но ние получаваме много по-малко от колегите в Гърция, Испания, Унгария. Поставени сме в неравностойно положение на европейския пазар.
Аз също имам крави. Отглеждам животни в Айтос. Литър мляко падна от 90-80 стотинки на 50 стотинки, защото вкараха мляко от Унгария. То е по-евтино от нашето ,защото получават по-високи субсидии.
Не сме поставени в равни условия Не сме равнопоставени. Живеем все едно в една държава, в ЕС, а получаваме различно. Това не е в наша полза. А държавата...просто съм песимист. За да има бюджет България, трябва да има икономика. Да има печалба. Да се плащат занъци, такси. Като няма фирми, които да работят, няма пари за бюджета, за социална политика, за пенсионери, за младите семейства. Това е верижна реакция.

А какви са вашите лични очаквания за новата година?

Винаги се надяваме. Ако човек няма надежда, трябва да се откаже от всичко.Работим с надеждата ,че трудът ни ще бъде възнаграден.  
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...