здраве 08 юли 2016 2016-07-08 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBazhvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5fd93bb9022e56bc07dc292d49050a1ff73eeefe/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_102.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Димитров: Докато слушаме сладкодумно празнодумие от еврочиновници, ГМО храните могат да залеят и удавят нашите производители

Кметът на община Карнобат Георги Димитров разбуни духовете с призива си към колегите си общински съветници да подрепят декларацията на над 2000 европейски общини срещу подписването на търговско –икономическия договор между ЕС и САЩ, познат като ТПТИ. Актът на кмета получи одобрение, но и критики. Потърсихме го, за да обясни защо реши да вкара по този начин Карнобат в светлините на прожекторите.

Защо решихте да присъедините  община Карнобат към дългия списък с противниците на споразумението между ЕС и САЩ за търговия и инвестиции ТПТИ?

Това си има предистория. През месец април в Барселона представители на държави членки на ЕС подписаха един апел против трансатлантическото търговско и инвестиционно споразумение със САЩ „ТПТИ”, както и предстоящото споразумение за търговия и услуги с Канада.

Основният проблем тук  се крие в същината на тези споразумения. Това със САЩ ..всъшщност все още не са подготвени условията за подписването му. Спомняте ли си, преди години бяхме чували за книгата на Солженицин „Архипелагът Гулаг” . Само я бяхме чували, но не бяхме я чели и мнозина заклеймяваха Солженицин. Само че след години го четохме, размножавахме го и пак го четяхме. Тогава разбрахме какво е „Архипелагът Гулаг” .Така стои и въпросът с обсъжданото споразумение. Никой не го е виждал. То се обсъжда в почти пълна тайнственост и непрозрачност. Няма информации какви клаузи ще бъдат заложени в него.  Общо взето налагат се интересите на една страна за свободна търговия и един вид отменяне на досегашните стандарти. Години наред налагаме тези стандарти в Европа за храните, за начина на живот, ако щете. Демократични процедури, социални завоевания. Това се отменя.

Това ще бъде споразумение между ЕС и САЩ. Как и защо община Карнобат „се набутва между шамарите” в тези огромни политически и икономически процеси между световни играчи?

Вие знаете навярно тезата за малките и големите зъбни колела. Когато се завъртят големите колела, всички тези удари ще попаднат върху малките ...колела, върху малките общини, в които е малкият и средният бизнес. Споразумението ще ги постави под монопола на трансграничните корпорации. Няма да можем да се съревноваваме с тях. Помислете си, какво ще стане, ако тук нахлуят ГМО храни. В САЩ с такива генномодифицирани сортове произвеждат много повече царевица от декар и тук ще конкурират нашето производство. В община Карнобат произвеждаме много зърно, плодове и зеленчуци, произвеждаме вино, но го правим от грозде, а не от химия...ще пострада нашият бизнес, нашият поминък. Ако ние сега не бъдем съпричастни...разберете, ако е само нашият глас на община Карнобат, няма да се лъжем, това ще е глас в пустиня. Но когато сме много и застанем категорично против клаузи, които ощетяват и обезценяват, дори направо отменят завоевания на демокрацията, естествено, че трябва да бъдем единни. Ако над 2000 общини в Европа допреди 15 дни са подкрепили декларацията от Барселона, защо и ние да не бъдем една от тези общини, които са издигнали глас против волята на монополите. Какво странно има в това, да защитим интересите на нашите съграждани, които са част от Европа?

Вие виждате ли директна заплаха от това споразумение за гражданите на Карнобат?

Косвена заплаха виждам за хората от община Карнобат. Както и за всяка друга българска община.

Част от реакциите по интернет форумите, след като стана ясно, че призовавате общинските съветници в Карнобат да гласуват и да приемат декларация срещу споразумението със САЩ и Канада, изразяваха подкрепа. Само че имаше и мнения, че това е...смешно, откъде накъде една малка община се занимава с такива глобални проблеми...как бихте отговорил на подобни мнения?

Верятно вие се надявате, че съм чел подобни отрицатели коментари. Едва ли вие пишете интервюта, които никой не чете. Естествено, че видях всякакви коментари и си правя съответните анализи. Преобладават обаче положителните мнения. Хората, които разбират за какво става дума, са съгласни и подчертават, че така трябва да реагираме. За отрицателните мнения...явно тези хора не разбират каква заплаха се задава. Едно такова споразумение ще бъде свързано и с европейското законодателство.  Това означава, че това споразумение ще важи във всяка една страна от ЕС, във всяка една община. Косвените отражения, ефектът ще бъде върху нас, обикновените хора. Да не говорим, че се предвижда споразумение с Канада, а в него дори не се предвижда отмяна на визовия режим с Канада. България и Румъния пак оставаме зад борда.. Сега един българин трябва да ходи за виза до Букурещ или Белград, защото там се издават визи. Унизително е. 

След като обявихте позицията си, ваши съграждани от Карнобат вече казаха ли ви нещо по темата?

Не само от Карнобат. Звъняха ми колеги кметове от цялата страна. Мисля си, че ще бъдем подкрепени от много други общини. Ние сме третата община в България, която ще гласува подобна декларация. Преди нас бяха Ловеч и Горна Малина...нещо повече от Горна Малина имаха свои представители на срещата в Барселона, представяте ли си...Аз не мисля ,че трябва да се плашим от това, че сме издигнали глас срещу това споразумение. То ощетява нашите интереси. Не знам дали разбирате...не става въпрос за евроскептицизъм. Напротив. ЕС ще бъде силен, ако отстоява интересите на европейските граждани.

Вижте какво стана във Великобритания. Какво е Брекзит. Не е онзи лакмус, който показва, че Англия ще излезе от ЕС. Дълбоко се съмнявам. Това е знак, че европейската бюрокрация трябва да се съобразява с хората, които са ги пратили в европарламента, в еврокомисията...защото сега имаме едно сладкодумно празнодумие. Ние сме се омотали и овързали в някакви безмислени закони  и регулации. Не може глобалният въпрос да е „Колко крива да е една краставица”. Един бургаски бизнесмен и икономист беше казал наскоро, че Конституцията на САЩ с всичките и поправки е около 7500 думи, а инструкциите за отглеждане на зеле в ЕС са над 23 000 думи. Това е абсурдно.  А сега трябва да подпишем споразумение и на европейския пазар да попаднат стоки без какъвто и да е контрол, а за нас има завидна система за контрол на храните. Нали я въведохме, за да пазим здравето на хората ,на децата. Сега сме готови с лека ръка да пренебрегнем тези правила. Защо? Защото някой безхаберник в Брюксел е решил, че трябва да се постави в услуга на определени икономически кръгове и техните интереси. Срещу това сме против, без значение дали сме малка или голяма община. 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...